Luomusiementuotanto osana marjatilan viljelykiertoa

1 min read

Luomublogi

Vuoden luomuyritys -tunnustuksen sai rääkkyläläinen Sikiönmäen tila vuonna 2015.

Elina keski soinin toimittama kuva

Luomuliitto palkitsee vuosittain vuoden luomuyrityksen, tänä vuonna tunnustuksen sai rääkkyläläinen Sikiönmäen tila, jota viljelevät Tero Tolvanen ja Jaana Nikkilä. Tilan päätuotantosuuntana on marjanviljely, mutta luonnonmukainen siementuotanto on myös tärkeä osa tilan tuotantoa.

2000- luvun alussa sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tilalla kartoitettiin tuotantosuunnanmuutosta, jolloin siementuotanto nousi vaihtoehdoksi. Tero Tolvasen isä aloittikin siementuotannon tilalla vuonna 2000, lypsykarjataloudesta luovuttua. Tilalla ei tuolloin ollut siemenvarastotiloja tai kuivuria, siementuotantoon siirtyminen olikin luonteva valinta pakkaajan hoitaessa siementen kuivauksen ja varastoinnin. Tila siirtyi Tero Tolvasen viljelyyn vuonna 2002. Tilalla tuotettiin ensimmäisinä vuosina rukiin sekä puna-apilan siementä. Tällä hetkellä viljelyssä on niiden lisäksi myös kauraa ja vuonna 2016 alsikeapilaa.

Tero Tolvanen kertoo siementuotannon tukevan luomutilan viljelykiertoa. Hänen tavoitteena on vuosittain tuottaa määrältään kannattavia siemeneriä sekä pyörittää luonnonmukaisen marjatilan viljelykiertoa siementuotantokasveilla. Esimerkiksi ruis on oivallinen esikasvi mansikalle. Hänen mukaansa siementuotanto antaa viljelijälle lisäarvoa ja on osittain myös imagokysymys. Luonnonmukainen siemenviljely vaatii viljelijältä huolellisuutta sekä paneutumista tuotantoon. Tero kertoo, että siemenviljely pitää mielen myös mukavan virkeänä – esimerkiksi tällä hetkellä hän pohtii herneen siementuotannon mahdollisuutta tilallaan.

Onnittelut monipuoliselle Sikiönmäen tilalle!

ProAgria Pohjois-Karjala Elina Keski-Soini.