Lisää Luomua -kiertueen satoa Seinäjoella 9.11.12: luomumaidon tie markkinoille

1 min read

Luomua laadulla

Luomumaidontuotannon tilakannattavuuden turvaaminen koettiin tärkeäksi.

Luomumaito 620x360px

Ryhmissä pohdittiin luomutuotteisiin liittyviä kysymyksiä. Ryhmissä pyrittiin myös löytämään vastauksia tai tuomaan ongelmat selkeämmin esiin liittyen päivän teemaan.

Ryhmätöiden pohdintoja 1. Luomumaitoryhmä: luomumaidon tie markkinoille

Luomumaidontuotannon tilakannattavuuden turvaaminen koettiin erittäin tärkeäksi osaksi luomumaidontuotantoa. Sen lisäksi kysyttiin ja toivottiin, että voisiko meijerit tasoittaa riskiä hinnan suhteen, eli sopimushinta tietyiksi aikajaksoiksi, jolloin luomumaidontuotannon tuottamiseen olisi kiinteä hinta tiedossa tietyksi ajaksi.

Yksi suuri kysymys varsinkin meijerin kannalta on isojen parsinavetoiden poistuminen luomusta ja niiden vaikutus luomumaidon määrään tulevaisuudessa. Pitkä siirtymäaika aiheuttaa haasteita varsinkin yllättävissä lopettamispäätöksissä jalostajan toimintaan. Mutta myös herättää kysymyksiä tuottajien keskuudessa ja vaikeuttaa heidän lähtöään luomuun.

Kolmas tärkeä asia oli luomumaitoryhmässä valkuaisen riittävyys tiloilla. Siihen haettiin ratkaisua mm. nurmesta. Nurmen tehokkaammalla hyödyntämisellä voitaisiin laskea merkittävästi lisävalkuaisen tarvetta. Myös peltopinta-alojen riittävyys sekä yhteistyösopimukset nähtiin tärkeänä osana maitotilan valkuaisomavaraisuutta. Omavaraisuuteen liittyi myös ”rehupuskuri”, joka voisi olla yhteinen tai tilakohtainen varasto pahanpäivän varalle. Hallinnolta pyydettiin myös nopeampaa reagointia tämän vuoden (2012) kaltaisiin poikkeusolosuhteisiin.