Pohjois-Karjala

Kasvua pellosta -hanke

Kasvua pellosta -hanke

Kasvua pellosta -hanke
Hankkeen tavoitteena on lisätä kasvintuotannon kannattavuutta ja kilpailukykyä sekä havaita uusia tuotanto- ja markkinamahdollisuuksia.

Hankevastaava: Henna Hyttinen (ProAgria Pohjois-Karjala) 

Hankkeen kesto: 1.9.2016-31.12.2019

Hankkeen budjetti: noin 306 000 € (tukea myönnetty)

Hankkeen rahoittajat: Maaseuturahasto ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Hankkeessa mukana: Pikes (Pielisen Karjalan kehittämiskeskus Oy) ja Luonnonvarakeskus Luke

Kasvua pellosta -hankkeessa tavoitteena on lisätä kasvintuotannon kannattavuutta ja kilpailukykyä sekä havaita uusia tuotanto- ja markkinamahdollisuuksia. Hankkeessa järjestetään koulutusta pienryhmissä, teemapäivissä ja pellonpiennartilaisuuksissa. Kohderyhminä ovat mm. viljanviljelijät, uudet luomutilat, uudet yrittäjät, siementuottajat ja avomaan puutarhakasveja ja erikoiskasveja tuottavat tilat. 

Vuonna 2018 hankkeessa järjestettiin info päiviä runsaasti yhteistyössä muiden hankkeiden kanssa; Luomulla nousuun Joensuussa, Uusilla kasveilla markkinoille Nurmeksessa, Siemenestä satoon Joensuussa, Ohrasta olueksi Joensuussa, Työ tuottamaan maatilalla (Lean päivä) Joensuussa, Porukalla parempiin tuloksiin Joensuussa ja Nurmeksessa, Rehuyhteistyö luomumaidon- ja rehun tuottajille Kiteellä, Härkäpapua pöytään Joensuussa ja lähtölaukaus kasvukauteen Joensuussa. Syksyllä järjestettiin Työt sujuviksi (Lean päivä) Joensuussa. Melkein kaikkiin koulutustilaisuuksiin järjestettiin etäyhteys. Lisäksi järjestettiin tunnin pituisia webinaareja 7 kappaletta liittyen mm. maaperäasioihin ja erikoiskasvien viljelyyn. Webinaareissa oli kouluttajina Luken tutkijoita.

Lisäksi hankkeessa kokoontui viljelijä pienryhmiä; viljaryhmät Liperissä, Tohmajärvellä ja Nurmeksessa sekä luomuryhmät Kiteellä, Nurmeksessa ja Liperissä. Opintomatkoja järjestettiin Sarka messuille, Viroon, paikallisiin puutarhayrityksiin, Makumatka Saimaan ympäri (yhdessä Green care, Vastuullista proteiinia pöytään ja ProYritys hankkeiden kanssa) ja Helsingin konemessut.

Pellonpiennar tilaisuuksia järjestettiin yhdessä muiden hankkeiden kanssa: Luomumaitoa laitumelta Liperissä, Härkäpapua pellolla, Muokkausta, maitoa ja biokaasua Valtimolla ja muokkausnäytös Muurikki-näytöksessä Kiteellä. 

Havaintomaatila toimintaa oli eri maissi lajikkeiden vertailua ja Samco kylvötekniikan kokeilua Kiteellä yhdessä Naturcomin ja Bernerin kanssa. Lisäksi aloitettiin Fortumin ravinnekuidusta havaintokoe kahdella tilalla.

Tutustu Kasvua pellosta -hankkeeseen hankkeen nettisivuilla.