Pohjois-Karjala

Kasvi- ja puutarhayrityksille

Kasvi- ja puutarhayrityksille

Kasvi- ja puutarhayrityksille
Kesä 2018 jää monien mieleen poikkeuksellisen lämpimien sääolojen ja tuholaisten kuten kirvojen ja gammayökkösen vuoksi.

Kuivuus vaivasi koko Suomea, me itäisessä suomessa vältyimme onneksemme pahimmalta. Lämpösummaa kertyi Joensuun seudulla n. 1500 astetta kun sitä 30 vuoden keskiarvolla kertyy noin 1200 astetta. Tämä näkyi suoraan kasvien kehityksessä mm. säilörehun ensimmäisen korjuun aloituksessa ja viljojen puinnin aikaistumisena.

Kevät ja alkukesä olivat kuivia ja lämpimiä. Tästä syystä viljojen ja perustettujen nurmien itäminen oli hidasta ja epätasaista. Rikkakasveja esiintyi kasvustoilla verrattain paljon. Viljat menestyivät kuivana kesänä vaihtelevasti. Ohrasato onnistui hyvin mutta kaurassa sen sijaan hehtolitrapainot olivat keskimääräistä pienemmät. Homeita viljoissa ei juurikaan ollut, korjuuolosuhteet suosivat meitä tänä vuonna. 

Tänä vuonna ensimmäinen rehusato oli huono kuivuuden vuoksi mutta toinen ja kolmas sato pelastivat tilanteen. Monilajiset seokset näyttivät sen sijaan kyntensä kesän aikana. Nurmissa erityisesti syväjuuriset palkokasvit, kuten apilat menestyivät. Loppukesällä nurmet olivatkin hyvin apilavaltaisia. Suuri osa viljelijöistä päätyi korjaamaan myös kolmannen nurmisadon, osittain rehupulan, mutta osittain myös runsaan kasvuston vuoksi. Rehun laatu on ollut hyvä ja säilörehut pääosin riittävät tiloilla. Maidon pitoisuudet ovat olleet hyvät viime kesän rehuilla. 

Kasvintuotannon asiantuntijapalvelut 

Asiantuntijoidemme käytössä oli vuonna 2018 WebWisu-ohjelma. Ohjelmaa voidaan hyödyntää yhteiskäytössä asiakkaan ja asiantuntijan kesken, ohjelma on saatavilla myös asiakkaiden käyttöön. Viljelysuunnittelun rinnalla suunnittelemme viljelykiertoa, joka on erityisen tärkeä peltoalan muutostilanteissa. Kasvinsuojelusuunnittelu on osa kannattavaa kasvintuotantoa. Lisäksi toteutimme useita kasvinsuojelututkintotilaisuuksia myös päättyneenä vuotena. Asiantuntijoitamme toimivat Eviran valtuuttamina siemenviljelysten tarkastajina, luomutarkastajina sekä siemenpakkaamojen näytteenottajina. Kasvukauden aikaisilla peltokäynneille on vahva yhteys jokaiseen tuottamaamme kasvintuotannon asiantuntijapalveluun. 

Puutarhakasvit

Talvi oli edullinen varsinkin mansikan talvehtimiselle. Lunta oli maaliskuun lopussa koko maakunnassa 80-100 cm. Joensuun kirein pakkaslukema oli -24,6 C. Toukokuu oli koko mittaushistorian lämpimin. Kesäkuussa lämpötila oli vielä tavanomainen, mutta koko loppukesä oli erittäin lämmin. Hellepäiviä oli koko maan alueella ennätykselliset 64 kpl. Kasvukauden tehoisassa lämpösummassa saavutettiin ennätyksiä. Kesälahdella koko kesän lämpösumma oli 1525, Lieksassa 1412 ja Ilomantsissa 1553. Keskimääräinen lämpösumma on alueellamme 1000-1300. Myös syksy oli tavallista lämpimämpi. Pysyvä lumipeite saatiin koko maakuntaan joulukuun alussa. 

Kesäkuun alussa mansikan kukintavaiheessa oli paikoin varsin kovia halloja, joka aiheutti paikallisesti tuhoja. Sato kypsyi nopeasti ja pääsato oli ohi jo heinäkuun puoliväliin mennessä. Tämä oli melkein kuukausi aikaisemmin verrattuna vuoteen 2017. Kokonaisuutena sato jäi keskinkertaiseksi, mutta mansikan hinta oli kaikkien aikojen korkein.

Mustaherukka talvehti myös hyvin, eikä keväällä esiintynyt talvivaurioita. Sato oli kuitenkin vaihteleva ja marjakoko jäi pieneksi kuivilla alueilla. 

Vadelmalla sen sijaan oli talvehtimisvaurioita ja paikoin kasvustot paleltuivat luomirajaan asti. Avomaan satotaso oli näin ollen kokonaisuutena heikko. Tunneleissa tätä ongelmaa ei ollut.  

Marjanviljelypinta-alat ovat olleet kasvussa viime vuosina. Toimialalla on ollut käynnissä Marjamaat -hanke.

Marjanviljelypinta-alat Pohjois-Karjalassa v. 2018 

Koko marjanviljelypinta-ala 811 ha

Mansikka 313

Vadelma 25

Herukat 448

Karviainen 16 (eniten Suomessa)