Keskusten Liitto

Tuotosseuranta

Tuotosseuranta

Tuotosseuranta
Suomalaisten tuotosseurantakarjojen keskituotos nousi edellisestä vuodesta lähes 150 kg.
Suomalaisissa tuotosseurantakarjoissa lehmät lypsivät maitoa keskimäärin 9 937 kg lehmää kohden (2019). Keskituotos nousi edellisestä vuodesta 142 kg. Luomutilat ylittivät myös 9 000 kilon tuotosrajan, keskimääräinen tuotos luomutiloilla oli 9 111 kg. Energiakorjattua maitoa lehmät tuottivat keskimäärin 10 534 kiloa lehmää kohden, nousua edelliseen vuoteen verrattuna oli 245 kiloa lehmää kohden. Keskimääräinen karjakoko tuotosseurantakarjoissa oli 48,2 lehmää.  
 
Keskimääräinen karjakoko eri maissa 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Keskituotos eri maissa 2019
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siirrettävien maitomittarien testaus keskitettiin Riihimäen testauspisteeseen

Tuotosseurannassa käytettävät maitomittarit on testattava joka toinen vuosi joko ProAgrian toimesta tai sen valvonnassa. Maitomittarien testaus keskitettiin ProAgria Etelä-Suomen testauspisteeseen Riihimäelle elokuun alusta alkaen. ProAgria Lappi testaa maitomittarit edelleen omalla alueellaan. Toimintojen keskittäminen on varautumista ja reagointia väheneviin asiakasmääriin tilojen luopuessa maidontuotannosta. Lue lisää.
 

Kansainvälistä huippuosaamista tuotosseurannassa

Valtakunnallinen huippuosaaja, tuotosseurannan tekniikan asiantuntija, Kirsi Leppikorpi valittiin ensimmäisenä suomalaisena jäseneksi ICAR:in (The International Committee for Animal Recording) Tuotosseurantalaitteet-alakomiteaan. Alakomitea vastaa maitomittarien ja näytteenottolaitteiden yhdenmukaisuudesta sekä käytön- ja testauksen standardeista. Lue lisää.
 

Tatarista Husu-Kallion kummilehmä

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio vieraili 8.5.2019 maidontuotannostaan tunnetulla Vieremällä Pohjois-Savossa tutustumassa kummilehmäänsä, jo yli 150 000 kiloa maitoa lypsäneeseen Tatariin. Poikkeuksellisen tuottoisa lypsylehmä on osoitus panostuksesta eläinten hyvinvointiin ja hyvä esimerkki Suomen yhä kestävämmäksi kehittyneestä eläinten pidosta. Lue lisää.