Keskusten Liitto

Lammastalous

Lammastalous

Lammastalous
Lampurivalmennus vakiintui. Valmennuksessa kehitettiin tilakokonaisuutta.
Tuotosseurantaan kuului noin 330 tilaa, joissa oli 33 500 lammasta sekä 9 vuohitilaa, joissa oli noin 2500 kuttua. Tuotosseurannan lisäksi palveluihimme kuuluvat lampaiden ja vuohen jalostuspalvelut, kuten jalostuseläinten rakennearvostelu ja valinta-arvostelut. Valtakunnalliset lampaiden tuotosseurantulokset julkaistiin kesäkuussa
 
Lampaiden ja vuohien kantakirja ja jalostusrekisteri KaRe2020-hanke viivästyi tavoitteessaan uusia lampaiden kantakirja- ja tuotosseurantaohjelmiston ja vuohien kantakirja rekisterin. Hankkeelle on haettu jatkoaikaa vuoden 2021 loppuun. 
 
Lampurivalmennus on toimintamalli, joka vakiintui käyttöön. Valmennuksessa tuemme ja kannustamme tilakokonaisuuden laajempaa kehittämistä. Asiantuntijamme miettivät yhdessä lammastilojen kanssa tärkeimmät kehittämiskohteet Lampolahavaintojen avulla. Työkaluna käytämme esimerkiksi vuosikelloa, joka osoittaa, mistä aloittaa ja miten edetä. 
 
Vuohitilastot julkaistiin pitkän tauon jälkeen. Vuohien rakenteen ja utareen arvostelua kehitettiin ja pilotoitiin yhteistyössä tuottajien kanssa.
 

Yhteistyö Suomessa ja kansainvälisesti

Tapasimme sidosryhmien kanssa vuoden aikana etänä. Olimme aktiivisesti mukana uuden ohjelmakauden valmistelussa eri työryhmissä ja lausunnoissa.
 
Keskeisiä yhteistyökumppaneitamme olivat Luonnonvarakeskuksen (Luke) geenivarat, Ruokavirasto, MTK, Suomen Lammasyhdistys SLY ry, Finnsheep ry, Föreningen Ålandfåret rf., Riistakeskus, Pohjanmaan Lammasosuuskunta, Suomen teurastamoyrittäjät ry. Yhteiseurooppalaisen iSAGE -hankkeen kautta vahvistettiin kansainvälistä yhteistyötä Euroopan lammastoimijoihin. Osallistuimme etänä myös kansainvälisiin konferensseihin.
 

Etäkoulutukset 

Valtakunnalliset lammaspäivät järjestettiin myös etänä. Kevään päivien teemana oli lammasterveys ja syksyllä lampaanlihan laatu ja markkinat. Syksyn opintoretki kolmelle lammastilalle toteutettiin videointina. Lammastiloille järjestettiin alueellisissa hankkeissa useita koulutuksia.
 
Pässihuutokaupan tilalla pidettiin ”Osta pässi” -viikko etänä. Lammasnetti-sivustolla on noin 100 pässiä myynnissä. ProAgrian ylläpitämä Lammasnetti  on edelleen tärkeä myyntikanava jalostuslampaiden myyntiin ja ostamiseen.  
 
Julkaisimme Indeksitietoja lampaiden jalostukseen -vihon. Tuottajat voivat perehtyä vihon avulla BLUP-jalostusindeksien laskentaan. Tuotimme opetusvideoita uuhen kuntoluokituksesta, karitsan punnituksesta ja kerinnästä yhteistyössä Lammastalouden tuotannontekijät (LaTu) -hankkeen kanssa. 
 
Lammaspalveluidemme asiakkaat saivat valtakunnallisen lammasuutiskirjeen viidesti. Lisäksi lähetimme ajankohtaisia, alueellisia uutiskirjeitä. Katras Kannattavaksi -Facebook-ryhmässä tiedotamme myös lammaspalveluistamme.