Itä-Suomi

Asiantuntijatyön vaikuttavuus Itä-Suomessa

Asiantuntijatyön vaikuttavuus Itä-Suomessa

Asiantuntijatyön vaikuttavuus Itä-Suomessa
Jatkamme panostusta asiakastiimityöhön ja asiakasyritysten tuotannon monipuolinen kehittäminen näkyy tuloksissa. Näiden maitosektorin asiakkaiden kanssa olemme saaneet tehdä tiivistä yhteistyötä monipuolisesti niin navetan prosesseissa kuin talouden hallinnassa sekä pellolla nurmentuotannon parissa.

Jatkamme edelleen panostusta asiakastiimityöhön ja asiakasyritysten tuotannon monipuolinen kehittäminen näkyy myös tuloksissa. Näiden maitosektorin asiakkaiden kanssa olemme saaneet tehdä tiivistä yhteistyötä monipuolisesti niin navetan prosesseissa kuin talouden hallinnassa sekä pellolla nurmentuotannon parissa.

Itä-Suomessa asiakasryhmä on vahvasti toimintaansa kehittävää ja vuosiin mahtuu merkittäviä investointeja. Näitä tiloja on yhteensä 254 kpl. Vuodesta 2016 keskilehmäluvun noustessa vuoteen 2020 69:sta 79:en ja samalla keskituotoksen noustua meijerimaidosta mitattuna noin 526 l/lehmä voi todeta yhdessä onnistumista tapahtuneen.

Maidontuotannon laajentaminen ja tuotostason nosto on tehty monipuolisesti prosesseja kehittämällä. Tässä näkyy ProAgrian moniammatillisen tiimin vaikuttavuus hyvin asiakkaalle muodostuvana hyötynä. Haastavassa talouden tilanteessa on saatu tälle joukolle asiakasyrityksistämme muodostumaan hyötyä n. 11 200 € lisätuottoina (vertailuryhmänä kaikki Suomen yli 40-lehmän tuotosseurantakarjat) ja vastaavasti 8 300 € säästöinä.

Kaikki tämä on mahdollista, koska tuotantoa on saatu nostettua samalla kustannuksia alentaen. Yhdessä asiantuntijatiimin ja asiakkaan kanssa luotu hyöty palvelusta on siis yhteensä n. 80 lehmän lypsykarjassa keskimäärin 19 500 €, joka tarkoittaa yrittäjäpariskunnalle n. 5 €/h lisää palkkaa jokaiselle tehdylle työtunnille. Tämän lisäksi kunnalle tai valtiolle on muodostunut lisää verotuloa noin 5000 €/tila

 

Vuoden 2020 aikana maatila asiakkaillamme saatiin 109 investointisuunnittelua asiantuntijoidemme avustamana valmiiksi. Näihin investointeihin on haettu yli 6 M € avustusta ja investointikohteista 41:en on haettu korkotukilainaa yhteensä n. 8 M €. Vuoden 2020 aikana olimme mukana suunnittelijana 22 toteutuneessa maatilan sukupolvenvaihdoksessa. Näihin on haettu n 700 000 € aloitusavustusta sekä korkotukilainaa tilan ostoon n. 3,5 M €. Sukupolvenvaihdoksista 3 kpl toteutui Kainuussa, 8 kpl Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa 11 kpl. Lisäksi olemme olleet mukana 31 valmiiksi saadussa muussa omistusjärjestelyssä sekä kymmenissä lisämaakauppa investoinneissa.