Opintomatka Viroon maatiloille ja elintarvikeyrityksiin

Tervetuloa opintomatkalle Viroon maatiloille ja elintarvikeyrityksiin
Matkaohjelma
29.9.2025
Bussikuljetus Lappeenrannasta Helsinkiin.
Lähtö klo 10.30 Helsingin Katajanokan Viking terminaalista Viking XPRS-lla kohti Tallinnaa. Saapuminen Tallinnaan klo 13.00
Lähtö satamasta laivan saavuttua ensimmäiseen kohteeseen, joka on noin 50 km päässä Tallinnasta. Vierailukohteen yrityksen nimi on Saidafarm. Saidafarm on keskikokoinen maidon tuottaja, joka jalostaa tuotteensa itse. Tila aloitti toimintansa vuonna 1993 ja vuonna 1994 tilasta tuli luomutila. Tilalla on yhteensä noin 300 nautaa. Isäntä Juhan Särgava on ollut pitkään Harjun maakunnan Maataloustuottajien Liiton johdon jäsen sekä Viron Maataloustuottajien Liiton presidentti. Tilallalla tuotetaan juustoja, jogurtteja, rahkaa eli kaikkea , mitä saa maidosta. Tilan esittely kohteessa, lisäksi tietoa Viron maatalouden tämän hetken tilanteesta yleensä.
Saidafarmilta jatketaan kohti Sakua. Saku on ennenkaikkea tunnettu Sakun olutpanimosta, joka on Viron suurin ja vanhin. Mutta Saku on ollut kauan myös maatalousalan edelläkävijä. Se toimi vuoteen 1992 asti Saku Näidissovhoos nimellä, ja oli parhaita ja esimerkillisiä maataloustuottajia Neuvostoaikoina. Siitä muistuttaa kaunis arkkitehtuuri ja hyvin suunniteltu kylä. Sakussa oli myös Viron Maatalouden tukimuslaitos, joka nyt on muuttanut Tarttoon Viron Maatalouskorkeakoulun yhteyteen.
Majoitutaan Tähetorni hotelliin, jossa ollaan ensimmäinen yö. Illallinen päivän päätteeksi.
30.9.2025
Aamiaisen jälkeen lähdetään tutustumaan Valgejoen Viinivillaan. Tämä on maatila, joka saa elantonsa viinien valmistuksesta ja myynnistä sekä pienille ryhmille kokousten ja seminaarien järjestämisestä omalla tilalla. Tila toimii täysin emäntä Tiina Kuulerin perheen voimin. Viinien valmistuksesta on emäntä kirjoittanut useita kirjoja. Maistellaan tuotteita ja kuunnellaan alan toiminnasta Virossa. Tälläiset maatilat ovat nopeasti lisääntyviä Virossa.
Seuraava tutustumiskohde on Rakveressa. Siellä sijaitsee Pohjois Viron yksi suurimmista leipomoista, joka tekee suolaisia ja makeita tuotteita ja niitä myydään kaikkialla Pohjois Virossa. Heillä on useita myymälöitä Tallinnassakin. Koko tuotanto tulee Rakveresta ja siinäkin käytetään niin paljon kun mahdollista, paikallisten maataloutuottajien raaka-aineita. Päivän aikana nautitaan lounas
Matka jatkuu kohti toista yöpymispaikkaa Sagadin kartanoa. Tutustutaan myös Sagadin kartanoon ja Viron metsämuseoon. Sagadin kartano ja sen hotelli ja ravintola käyttävät paikallisten tuottajien tuotteita ruuan valmistuksessa. Ravintola- ja kokousmenu tehdään aina sen mukaan, mitä paikallisia tuotteita on saatavilla. Yhteinen Illallinen kartanolla.
1.10.2025
Aamiaisen jälkeen lähdetään tutustumaan MäeHansun maatilaan . Maatila on monipuolinen, siellä kasvatetaan ja jalostetaan vuohia ja lampaita ja tehdään niistä tehdään sekä maito- että lihatuotteita ja myös käsityötä. Tilalla ovat myös majoitustiloja ja siellä järjestetään koulutuksia.Lisäksi on yli 100 hehtaaria metsää , jota jalostetaan ja käytetään kaupallisesti. Emäntä Marge Salumäe esittelee maatilan ja sen tuotteet ja kertoo oman alan asioista Virossa. Vierailun jälkeen ajetaan Tallinnaan, jossa jää aikaa omiin ostoksiin ennen laivan lähtöä.
Laiva lähtee Tallinnasta klo 17.00 ja saapuu Helsinkiin klo 19.30, jonka jälkeen bussikuljetus Lappeenrantaan.
Hinta: 330 € + alv
Hintaan sisältyy:
* Bussikuljetus Lappeenranta-Helsinki-Lappeenranta sekä kuljetukset kohteessa
* Majoitukset kahden hengen huoneessa
* Lounaat yritysvierailujen yhteydessä
Hintaan ei sisälly:
* Yhden hengen huoneen lisämaksu (summa tarkentuu)
* Muut kuin yllä mainitut ateriat ja ruokajuomat
* Peruutusturva ja matkavakuutus
Ilmoittaudu mukaan 21.8.2025 mennessä.
Tiedustelut:
Tuula Repo
tuula.repo@proagria.fi p. 040 588 0958
Muutokset mahdollisia.
Opintomatkan järjestää Pellolta pöytään näkyväksi -hanke.