Korvapuustilive
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten SoMe -kanavat

Korvapuusti live 4.10.2023
Hyvää korvapuustipäivää! Tiesitkö, että korvapuustipäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999 Ruotsissa? Suomeen korvapuustipäivä rantautui vuonna 2006. Korvapuustit ja niiden valmistuvat ovat historiassa tulleet todennäköisesti Ruotsista Suomeen, mutta nimen Korvapuusti alkuperä ei ole tiedossa.
Tässä livessä pääset tutustumaan korvapuustitaikinan eri vaiheisiin ja saat vinkit taikinan valmistukseen. Tämän liven korvapuustit täytetään herkullisella ja ajankohtaisella kurpitsahillolla. Hillo on hyvä vinkki säilöä kurpitsaa, mikäli sitä sattuu kotipuutarhasta tulemaan mielin määrin.
Viisi faktaa kanelipullasta
1. Ruotsissa korvapuustista käytetään nimitystä kanelbulle (kanelipulla) ja kanelsnäcka (kanelikierukka).
2. Ruotsalainen kanelipulla on useimmiten kiekonmuotoinen. Pullataikina kaulitaan, täytetään ja kierretään samaan tapaan kuin Suomessa, mutta rulla paloitellaan ympyränmuotoisiksi paloiksi, jotka asetellaan pellille sellaisinaan.
3. Ruotsin Hembakningsrådet (Kotileivontaneuvosto) perusti kanelipullan päivän vuonna 1999. Tavoitteena on ylläpitää leivontaperinnettä, mutta myös edistää pullan myyntiä. Kotileivontaneuvoston ovat perustaneet kaupalliset yhtiöt, jotka myyvät hiivaa, jauhoja, sokeria ja margariinia.
4. Ruotsissa myydään 4. lokakuuta seitsemän miljoonaa kanelipullaa, ja 57 prosenttia ruotsalaisista syö yhden tai useamman kanelipullan.
5. Kanelipullat yleistyivät ruotsalaisissa konditorioissa ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun sokerin, vehnäjauhojen ja kanelin saatavuus parani. (Lähde: https://yle.fi/a/3-9207894)
Perinteiset korvapuustit
5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
3 tl kardemummaa
noin 14–15 dl vehnäjauhoja
150 g voita
Perinteinen täyte
150 g voita
1 dl sokeria
2 rkl kanelia
3 rkl fariinisokeria
(kananmuna voiteluun, raesokeria koristeluun)
Sitruunainen kurpitsahillotäyte
1,2 kg talvikurpitsaa tai kesäkurpitsaa
0,5 dl vettä
1,5 dl sitruunamehua
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
0,5 rkl rouhittua kardemummaa
1 vaniljatanko
500 g hillosokeria
1 rkl raastettua sitruunankuorta
1 rkl sitruunahappoa
Paloittele kurpitsa, kuori palat ja poista siemenet.
Laita kurpitsaliha (1 kg) kattilaan. Lisää sekaan vesi, sitruunamehu, inkivääri, kardemumma ja halkaistu vaniljatanko. Keitä seosta noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsanpalat ovat täysin pehmeitä.
Poista vaniljatanko ja soseuta seos. Lisää soseeseen hillosokeri ja sitruunankuoriraaste koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Sekoita hilloon sitruunahappo.
Jaa kurpitsahillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Desinfioi kannet kiehuvassa vedessä ja sulje purkit. Anna jäähtyä ja säilytä viileässä.
Vinkki! Voit valmistaa hillon myös kesäkurpitsasta.
Taikinan valmistus
Lämmitä maito + 42 asteiseksi. Lisää joukkoon pieneen määrään vehnäjauhoja sekoitettu kuivahiiva sekä sokeri, suola, kananmuna ja kardemumma. Sekoita hyvin. Valmista taikina käsin tai yleiskoneella. Lisäile jauhoja taikinaan koko ajan sekoitellen, kunnes saat taikinasta hieman paksumman. Alusta taikina käsin tai koneella, jotta saat taikinaan hyvän sitkon. Lisää alustuksen loppuvaiheessa huoneenlämpöinen voi taikinan joukkoon ja alusta taikina tasaiseksi. Nosta taikina nousemaan noin 30–60 minuutin ajaksi lämpimään ja vedottomaan paikkaan.
Valmista täyte sekoittamalla kaikki täytteen ainekset keskenään pehmeän voin kanssa. Perinteisen täytteen sijaan voit täyttää pullat myös kurpitsahillolla.
Kauli taikina alustan päällä suureksi levyksi. Levitä taikinan päälle täyte. Rullaa taikina ja leikkaa paloiksi viistoon leikatuilla viilloilla. Nosta pellille pullat kapea puoli ylöspäin ja paina kahdella sormella keskeltä pullaa, jotta saat korvapuustin muodon. Anna pullien nousta vielä leivinliinan alla noin 10-15 minuutin ajan.
Riko kananmuna kanamuna lasiin. Voitele pullat kananmunalla pullasutia apuna käyttäen. Ripottele päälle halutessasi raesokeria. Paista pullat 225 asteessa, noin 12 minuutin ajan.