Tuotosseuranta 120 vuotta kehittävien karjojen tukena

Tuotosseuranta viettää tänä vuonna 120-vuotisjuhlavuotta. Ensimmäinen tarkastusyhdistys perustettiin Urjalassa vuonna 1898. 

Suomi oli viides maa maailmassa, jossa tuotosseuranta, silloinen karjantarkkailu, aloitettiin. Jo aiemmin oli ymmärretty, että karjasta saatava maito ja liha riippuivat ruokinnasta ja hoidosta sekä oikeiden eläinten valitsemisesta karjan uudistukseen. 

Tuotosseurannan järjestelmällisen tiedonkeruun avulla työ helpottui ja kehittäminen tiloilla nopeutui.  Monilla on muistoja tarkkailukarjakoista, jotka asuivat taloissa kiertäessään koelypsyillä ja tekemässä analyysejä. Moni muistaa varmasti lapsena istuneensa sentrifugin päällä, kun tarkkailukarjakko oli talossa. 

Näistä ajoista on tultu paljon eteenpäin. Lehmät lypsävät kymmenkertaisesti sadan vuoden takaiseen aikaan nähden ja tieto on tallennettu tuotosseurannan rekisteriin, josta tuotosseurannan jäsen voi katsoa tuloksiaan ProAgrian verkkopalveluiden tai Minun Maatilani kautta. Raportit saa halutessaan kotiin myös paperiversioina. 

Vertailukelpoista tietoa karjatilan johtamiseen

Tuotosseurantaa tehdään, jotta saadaan kerättyä tietoa helpottamaan tilan johtamista ja eläinten jalostusta. Tuotosseurannan avulla lypsykarjan tuotostiedot ovat vertailukelpoisia, ajantasaisia ja luotettavia.  Halutessaan tuloksia voi vertailla myös muiden maiden tuloksiin.

Digitalisaatio tuo uusia mahdollisuuksia hyödyntää tietoa tilalla. Keinoälyä voidaan opettaa poimimaan datasta sellaista tietoa, jota ihminen ei pysty analysoimaan. Yhdistämällä tuotosseurannan tietoja tiloilla käytössä olevista laitteista syntyvään tietoon voidaan saada aikaan uusia tuottavia työkaluja johtamisen tueksi. Yksi lopputulema tietojen yhdistämisestä on Valiolaisen maitotilan KPI-Avain, joka on rakennettu yhdistämällä ProAgrian tuotosseurannan tietoa Faballa ja Valiolla olevaan tietoon. 

Tiineystestit helposti tuotosseurantanäytteestä

Tuotosseurannassa yksi pysyy: lehmäkohtaisen maitomäärän mittaus ja näytteiden otto. Nykyään näytteet otetaan usein koneellisesti ja esikoodattuun näytepikariin, joka lähetetään johonkin maamme neljästä maitolaboratoriosta. Ahvenanmaan näytteet analysoidaan Ruotsissa. 

Maitonäytteistä voidaan nykyään tehdä rasva-, valkuais- ja solumääritysten lisäksi tiineystestejä. Uusia analysointikohteita pohditaan ja testataan jatkuvasti. Maailmalla on jo käytössä analyysejä esimerkiksi tautien havaitsemiseksi, mutta Suomessa ei onneksi ole ollut vielä tarvetta salmonellaskannauksille tai nautatuberkuloosimäärityksille. Tulevaisuudessa lehmäkohtaisista maitonäytteistä saadaan yhä enemmän hyötyä maitotilayrittäjille, kun uusia analyysejä otetaan käyttöön. 

Tuotosseurannasta tietoa johtamiseen

 • Terveys- ja tuotostiedot johtamiseen
 • Arkea sujuvoittavat työlistaukset ja raportit
 • Vertailu muiden tilojen tuloksiin
 • Helppoutta maidon laadun hallintaan
 • Välineet eläinaineksen kehittämiseen

Tuotosseuranta ja jalostus 120 vuotta juhlaseminaari

Halusimme koota Tuotosseurannan asiakkaillemme juhlavuoden kunniaksi mielenkiintoisen seminaarin maidon mahdollisuuksista ja tulevaisuudesta. Tule juhlistamaan kanssamme 120 vuotiasta Tuotosseurantaa ja jalostusta, sekä tapaamaan yrittäjäkollegoita eri puolilta Suomea perjantaina 12.10.2018. Seminaari järjestetään kello 13-15 Jyväskylän Paviljongissa, Wilhelm-salissa, Lutakonaukio 12, 40100 Jyväskylä. Lue lisää seminaarista. 

 

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

 • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
  Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
 • Tilaa palvelu
  Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut