Maitotilan kassa hallinnassa
Sonkajärveläisen maatalousyhtymä Uudispihan maitotilayrittäjät Nina Rönkkö ja Minna Tikkanen hyödyntävät Kassabudjetointia ja seurantaa
Maidon perushinta laskee. Tiedät, mitä se karjassasi merkitsee. Oletko varmistanut, että muut tulokseesi vaikuttavat tekijät ovat kunnossa?
D-arvolla on merkitystä lehmän tarvitsemaan väkirehumäärään. D-arvon tavoitteena on 680-720.
Keskituotos ja päivämaito kuvaavat karjasi keskitasoa. Kuinka suuri ero on parhaiden ja heikoimpien välillä? Vievätkö heikommat eläimet tuottavilta yksilöiltä tilaa ja resursseja?
Pihaton ylitäyttötilanteessa lehmäkohtainen maitomäärä laskee, eikä tankkiin kerry enempää.
Ostorehukustannus vaihteli vuonna 2013 tilojen välillä noin viidestä sentistä yli 15 senttiin/maitolitra. Tiedätkö minkä verran se on sinun tilallasi?
Mikä on karjasi tämänhetkinen tuotantokauden vaihe? Aiheuttavatko poikimaruuhkat ongelmia vasikkatiloissa ja työmäärissä? Kuinka monta turhaa siemennystä teet? 60 lehmän karjassa yksi turha siemennys lehmää kohti ilman lisäkuluja maksaa noin 2 100 euroa vuodessa.
Tiesitkö että yksi utaretulehdus voi maksaa jopa 1 750 euroa?
Tämän tsekkilistan ovat laatineet ProAgria Oulun maitotila-asiantuntijat. ProAgrialla on tarjottavanaan sekä työkaluja, tietoa että hyviä käytäntöjä yllä oleviin kysymyksiin. Ota yhteyttä alueesi asiantuntijaan.