Hyvälaatuisen sadon puolesta

Tero Tuominen ja ProAgria Länsi-Suomen asiantuntija Elisa Urmas katselevat nauraen vuosikymmenen takaisia kuvia ensimmäisiltä kasvustokäynneiltä Teron hernepelloilla. Kymmenen vuoden ajan Tero on ollut mukana ProAgrian ProViljelys-ryhmässä sekä hyödyntänyt ProAgrian kasvustokäynti-palvelua. Kasvustokäynnillä viljelijä ja ProAgrian asiantuntija kiertävät yhdessä pelloilla tavoitteenaan löytää tekijät, jotka varmistavat hyvälaatuisen sadon sekä kyseisenä kasvukautena että tulevina vuosina.

Keskustellaan ja havainnoidaan yhdessä

ProAgria Länsi-Suomen kasvinviljelyn asiantuntija Elisa Urmas käy Tero Tuomisen pelloilla Eurajoella kasvustokäynneillä kerrasta kolmeen kertaan kesässä. Ennen kutakin käyntiä keskustellaan, mikä on ajankohtaista ja mihin on tarpeellista erityisesti keskittyä.

Alkukesästä yleensä pohditaan kasvustojen rikkatorjuntaa. Tarkkaillaan sekä kevätitoisia rikkoja että kestorikkoja ja mietitään niihin tehoavia aineita ja seoksia. Toisella käynnillä keskitytään tautitorjuntaan ja mahdollisella kolmannella kerralla puhutaan enemmän lisälannoituksen tarpeesta. Mittauksia esim. lehtivihreä voidaan tehdä tarpeen vaatiessa.

Tärkeintä Teron mielestä ensimmäisellä käynnillä on arviointi, miten kylvöt ovat onnistuneet, erityisesti kun ollaan mailla, joissa kosteuden riittävyydessä on ongelmia. Tero katsoo, että kesän toinen kasvustokäynti keskikesällä on se tärkein. Silloin kasvuston terveyden arvioinnin lisäksi tehdään karkeita satoarvioita ja punnitaan lisälannoituksen tarve.

Ongelmatapauksia ratkoo useampi osaaja

Tero pitää arvokkaana sitä, että pelloilla on mukana toinen silmäpari, jolla on asiantuntemusta ja vertailupohjaa sadoilta pelloilta. Yhdessä havainnoiden ja keskustellen viljelijä voi nähdä omat pellot uusin silmin. Hyödyllistä on myös joutua perustelemaan toiselle ja itselleen, miksi on tehnyt tiettyjä valintoja. Ongelmakohtiin voi löytyä syy mm. maalajimuutoksista, varjopaikoista. Ja vaikka Elisa on Teron ”omaneuvoja”, tarvittaessa keskusteluun jonkin ongelman ääreen voidaan ottaa muitakin ProAgrian asiantuntijoita. 

Kasvustokäynnillä katsotaan myös jo eteenpäin syysviljojen kylvöön. - Reagointiaika on lyhyt, kun kyntöaurat ovat pelloilla puimurien kanssa samaan aikaan, joten valmistautuminen on tärkeää, arvioi Tero.

On hyvä pohtia, mitkä lohkot soveltuvat parhaiten syysviljalle. - Toki se on jo keväällä mielessä, kun kesän kasvia kylvetään. Sen on hyvä olla aikaisempi lajike tai sitten esimerkiksi herne, kuten Terolla, toteaa Elisa. Myös vesitalouden olisi hyvä olla kunnossa, ettei talven aikana kerry jääpoltetta pellon pintaan vahingoittamaan oraita.

Viljelykierto on monella tilalla aihe, joka vaatii enemmän keskustelua ja pohdintaa kuin Teron kohdalla. Elisa esittää silloin erilaisia vaihtoehtoja parantamaan viljelykiertoa, kuten syysviljoja tai hernettä. Erilaiset nurmet voivat olla kasvinviljelytilalle vaihtoehto kuten viherlannoitusnurmet. Myös muita viljoja korvaavia kasveja esimerkiksi kumina ja öljykasvit käydään läpi.

Laskelmista tietoa ratkaisujen tueksi

Tero ja Elisa tapaavat vuosittain myös talouslaskelmien parissa. - Laskelmista saa tietopohjaa ratkaisujen tueksi, jolloin vähemmän tarvitsee toimia musta tuntuu -pohjalta. Oikeiden säästökohteiden löytäminen ei ole helppoa, tarvitaan vuosien seurantaa, pohdiskelee  Tero.

Elisa toteaa, että kannattavuuslaskelmissa huomaa usein, että kiinteät kustannukset ovat isoimmat, joten konepuolella on mahdollisuus säästää huomattavasti. Tero onkin jakanut naapurinsa kanssa vuosien ajan työkoneita. Talouslaskelmat sekä käytäntö ovat osoittaneet, että se on ollut kannattava valinta. - Kahteen pekkaan on myös mukavampi pohdiskella konehankintoja.

Näkökulmaa omaan toimintaan

ProViljelys-ryhmässä on Satakunnassa tällä hetkellä noin 30 tilaa, jotka kokoontuvat yhdessä ajankohtaisen aiheen ympärille pari kertaa vuodessa. Lisäksi vuosittain käydään vierailulla jonkun ryhmäläisen tilalla.

Elisa on tehnyt töitä ProViljelys-ryhmässä mukana olevien tilojen kanssa alusta lähtien. Ennenkuin ryhmä aloitti toimintansa, Elisa kiersi tiloilla tiedustelmassa  palvelutarpeita ja keräsi mahdollisten kiinnostuneiden yhteystietoja.

Teron mielestä ryhmäkokoontumiset ja tilavierailut ovat olleet hyvä työkalu tilasokeutta vastaan. Kun näkee, miten muut ovat asioita ratkaisseet, saa pohdittavaa ja sovellettavaa omallekin tilalle.

Keväisin ennen kylvöjä ryhmäläisille järjestetään yhteinen ajankohta, jolloin he voivat käydä mittauttamassa maan typpipitoisuuden ProAgrian toimistolla. Lisäksi ryhmäläiset ovat saaneet kokeiluun kasvinsuojeluaineita ja kokemuksia on jaettu koetoiminnan tuloksista. Erittäin mielenkiintoista on Teron mielestä ollut myös päästä kokeilemaan maan tiiviysmittari penetrometria ja saada tietoa oman maan viljelyhistoriasta.

ProAgrian asiantuntijat tukevat muutoksessa

Tero arvostaa, että tässä varsin muuttuvassa maailmassa on ylellisyyttä, että on asiantuntija käytettävissä. - Tukeen liittyvät asiat muuttuvat, viljely muuttuu, viljelytekniikat muuttuvat. On hyvä, että on olemassa keskustelukumppani, joka työkseen päivittää itseään.

Tero pitää ensisijaisen tärkeänä, että olemassaoleville panoksille ja resursseille haetaan mahdollisimman tehokas käyttö. Jos ne eivät ole tehokkaassa käytössä, ei laajentaminenkaan ole mielekästä. Viljelijän on tärkeää löytää se oma tie ja pystyä perustelemaan valinnat itselleen. - Tässä kohtaa neuvontajärjestö ja sen asiantuntijat ovat työkaluna antamassa tietopohjaa omien päätösten tueksi.

Palvelujen käyttö on Teron mukaan tiedonhallintaa ja resurssien oikein käyttämistä.

Tero muistelee, että ProViljelys-ryhmän ensimmäisissä tapaamisissa eräs suomenruotsalainen viljelijä kommentoi, että tämähän on hauskaa. Tero ihmetteli tuolloin oliko sananvalinta tarkoituksenmukainen. Jälkeenpäin asiaa pohdittuaan Terokin on todennut, että toiminnassa mukana oleminen on sekä mielenkiintoista että hauskaa.

Jaa

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.