Kokemäenjoki johdatti Ala-Ketolat matkailuyrittäjiksi

Savusauna sijaitsee Kokemäenjoen rannalla. Kuvassa Sirpa, Olavi ja Kimmo.

Ali-Ketolan tilan matkailutoiminta on laajentunut hurjasti parissakymmenessä vuodessa. Yrittäjäperhe on suunnitellut ja toteuttanut jatkuvasti uutta kysynnän mukaan ja matkan varrella on myös hyödynnetty ProAgrian ja Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntija-apua sekä koulutuksia.

Ali-Ketolan tila sijaitsee Kokemäellä komealla paikalla Kokemäenjoen rannalla. Tilan matkailutoiminta alkoikin joen rannasta kanoottien vuokrauksesta ja retkien järjestämisestä. Melojat tarvitsivat yösijaa, joten myös majoitusta alettiin järjestää. Nyt, kun Ala-Ketolan pariskunta Sirpa ja Olavi ovat pitäneet Olavin kotitilaa 23 vuotta, tarjolla on monipuolisesti majoitus- ja juhlatiloja sekä palveluja. Matkailutoiminta työllistää täyspäiväisesti Sirpan sekä toisen pariskunnan pojista, Kimmon. Perheen lähipiiri on myös apuna tarvittaessa mm. juhlien toteutuksessa.

Vanhasta sikalasta Kivikievari

Parhaillaan Ala-Ketolat remontoivat vanhaa kivinavettaa, jotta pystytään vastaamaan lisääntyneeseen kysyntään järjestää isompia juhlia ja majoittaa enemmän väkeä. Remontissa navettaan valmistuu 80 hengen juhlatila Kivikievari. Yläkertaan tulee hotellitasoinen majoitus 16 hengelle. Ensimmäiset majoittujat tulevat jo kesäkuussa ja ensimmäisiä häitä vietetään elokuun lopussa, joten kevät on tilalla kiireinen.

Navetan tyhjennys aloitettiin vuosi sitten. Vapun jälkeen purettiin betonikarsinat ja katto. Vielä 90-luvulla navetassa oli parhaimmillaan 200 sikaa, mutta vuosikymmenen loppupuolella niistä luovuttiin ja navetta toimi pitkään varastona. Tuolloin Sirpa ja Olavi kävivät molemmat tilan ulkopuolella töissä Raumalla. Tällä hetkellä tilan pellot ovat heinällä, jonka naapuri korjaa. 

Uutta suunnitellaan asiantuntija-apua hyödyntäen

Ala-Ketolat ovat saaneet apua suunnitelmien tekoon ja rahoituksen hakuun ProAgria Länsi-Suomen ja Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntijoilta.

- Maaseutuyritysten asiakasvastaava- eli MASVA-hankkeen yritysasiantuntijoiden palveluun kuuluu myös suunnitelmien toteuttamiskelpoisuuden ja riskien arviointi yrittäjien kanssa, kertoo yritysasiantuntija Anne Heikintalo. Hän on ollut mukana monissa tilan projekteissa, jokirannan savusaunan, rannan kunnostuksen sekä minigolf-radan suunnittelu- ja maksatusvaiheissa. Viimeisimpänä hän on tehnyt kannattavuuslaskelmia kesällä valmistuvan lämpökeskuksen ja Kivikievarin suunnitelmiin.

Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija Leena Ylikännö on konsultoinut Kivikievarin saneeraussuunnitelmaa miettien tilojen toimivuutta, keittiön laitehankintoja ja majoitustilojen kelpoisuutta sekä varustetasoa yhdessä Ala-Ketoloiden kanssa.

- On helppoa, kun tietää mistä kysyä apua ja talosta löytyy monen alan osaajia, sanoo Sirpa Ala-Ketola. - Asiantuntija-apua voisi hyödyntää vielä enemmänkin. Seuraavaksi, kun ryhdymme pohtimaan pihan ja puutarhan suunnittelua voimme kääntyä maisemasuunnittelijan ja puutarha-asiantuntijan puoleen, jotka löytyvät myös saman katon alta.

Lisäksi lämpökeskuksen lämmitysratkaisujen suunnittelussa on ollut mukana ProAgria Länsi-Suomen energia-asiantuntija Jukka Kontulainen. Kun pellot siirrettiin luomuun, luomuasiantuntija Anne Johansson avusti.

Verkostoitumista ja koulutusta

Sirpa oli mukana Satakunnan Maakuntien Parhaat -yritysryhmähankkeessa, jossa neljän muun matkailuyrityksen kanssa panostettiin yhteismarkkinointiin, oltiin yhdessä messuille sekä saatiin heille räätälöityä koulutusta mm. tuotekehitykseen liittyen. Yritysryhmä työsti myös yhteisen Maakuntien parhaat -ruokalistan. Sirpa koki, että oli mielekästä toimia ja vaihtaa ajatuksia samankaltaisten yrittäjien kanssa.

Ali-Ketolan tilalle on myönnetty vuonna 2001 Maakuntien Parhaat -merkki maaseutumatkailutilan ateria-, pito-, juhla- ja kokouspalveluihin, majoitustoimintaan sekä ohjelmapalveluille. Maakuntien Parhaat on valtakunnallinen ProAgria Keskusten Liiton myöntämä pienyritysten laatumerkki, joka myönnetään hakemuksesta osaaville elintarvike, käsityö- ja maaseutumatkailuyrittäjille.

- Kyseessä on vaativin kotimaisuusmerkki, koska se edellyttää korkean kotimaisuusasteen lisäksi hyväksyttyä laatujärjestelmää sekä tuotteiden ja palveluiden hyväksyntää asiantuntijaraadeissa, kertoo Leena Ylikännö.

Panostusta markkinointiin

Laajentuneiden tilojen myötä tulee matkailupalveluiden markkinoinnin tarve kasvamaan. Sirpa suorittaa parhaillaan tuotekehittäjän erikoisammattitutkintoa ja tekee opinnäytetyönään Kivikievarille markkinointisuunnitelmaa. - Ensin on mietittävä tuote ja paketit valmiiksi, pohtii Sirpa.

Sirpa suunnittelee suoramarkkinointia pääkohderyhmänä toimiviin yrityksiin. Tavoitteena on saada käyttöä myös arkipäiville ympäri vuoden. Juhlijoita lähestytään häämessujen ja -lehtien ja juhlapaikkasivustojen kautta. Mainostoimisto tekee esitteet ja hoitaa nettisivut.

Suunnitelmissa on myös Kivikievarille uusittu ruokalista, jossa lähituotteita tuodaan entistä enemmän markkinoinnissa esille. Suunnitteilla on mm. tilan oma makkara.

Tämänhetkisten projektien valmistuttua mielessä on jo uusi suunnitelma, oman panimon perustaminen. Kimmo onkin jo suorittanut panimokurssin.

Tutustu yrityksen nettisivuihin tästä linkistä.

 

Jaa

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.