Ensiaskeleita kohti menestyvää matkailutoimintaa

Kuvaaja Hiski Hämäläinen

Lappeenrannan Rutolan kylässä on paljon meneillään. Paluumuuttajat Anne Sorsa-Vainikka ja Timo Vainikka näkivät Rutolan, vuonna 1926 rakennetussa, kyläkoulussa runsaasti mahdollisuuksia. Kesällä 2012 koulu vaihtoi omistajaa. Suunnittelu käynnistyi lupien ja hakemusten kautta. Nyt koulun sisälle on avautunut uusi maailma. Remontoiduissa tiloissa toimii majoitus- ja ruokapalvelutoimintaan erikoistunut yritys – Salpalinjan hovi.

Majoitusta, historiaa ja monipuolista tekemistä

Salpalinjan hovi on kuuden huoneiston huoneistohotelli. Hovi tarjoaa majoitusta erityisesti perheille ja historiasta kiinnostuneille. ”Tarjoamme rauhalliset, kartanomaiset puitteet ja loistavat mahdollisuudet yhdessäoloon: grillaukseen, pelaamiseen, pyöräilyyn ja kalastukseen”, Anne Sorsa-Vainikka kuvailee ja jatkaa: ”Kävelymatkan päässä on historiallisia Salpalinjan bunkkereita. Suurinta miehistöbunkkeria suunnitellaan juhlatilaksi.”

Tavoitteellista toiminnan kehittämistä ja ideoiden testausta

Liiketoiminnan tavoitteena on vastata asiakastarpeisiin monipuolisella tarjonnalla ja työllistää Hovin emäntä. Tarjontaa lisätään historiakierrosten kautta. Lisäksi suunnitelmissa on laajentaa toimintaa edelleen juhla- ja koulutuspuolelle. Niitä ajatellen rakennetaan erillinen piharakennus ja saunatilat.

Salpauslinjan Hovin kehittämisessä on ollut tiiviisti mukana myös ProAgria Etelä-Suomen yritysasiantuntija Carita Liikanen. Talouslaskelmien laatimisen ja rahoituksen hakemisen lisäksi alan asiantuntijan osaamista on hyödynnetty ideoiden testaamisessa. ”Kun asioita miettii itsekseen, on haastavaa poimia toteutuskelpoisimmat ideat. Kun asiantuntija innostaa ja kannustaa, se rohkaisee!”, idearikas Anne Sorsa-Vainikka toteaa.

Yhteistyöllä kokonaisuus haltuun

ProAgria on aktiivisesti mukana suunnittelussa ja kannattavuuden arvioinnissa yritystoiminnan alkutaipaleella. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. ”Asiantuntijamme Carita on erittäin pätevä ja ystävällinen. Hänen avustuksellaan rahoituskuviot hoituivat sujuvasti ja asiantuntevasti”, Anne Sorsa-Vainikka toteaa, ja jatkaa: ”Liiketoiminnan aloittamista ja taloutta lähestyttiin kokonaisvaltaisesti. Myös kannattavuuden tulkintaan saatiin varmuutta ja epäselvät yksityiskohdat selkeytyivät.”

Yrittäjä uskoo yhteistyön voimaan myös yritystoiminnassaan. Rutolassa on aktiivinen kyläyhteisö ja erinomaiset verkostot. ”Koostan parhaillaan alueen pienyritysten palvelutarjontaa, jotta asiakkaamme saisivat helposti hyödynnettyä paikallisia tuotteita ja palveluita. Yhteistyöllä saavutetaan merkittäviä etuja”, Anne Sorsa-Vainikka täsmentää.

Lähitulevaisuuden suunnitelmana Salpalinjan Hovin emännällä on siirtää 400-neliön rakennus maalämpöön. ”ProAgrian asiantuntijalta saimme alustavia käytännön neuvoja muutoksen rahoittamiseen. Suunnitelmat tulee taatusti laatimaan asiantuntija”, intoa täynnä oleva yrittäjä toteaa.

 

Salpalinjan hovin hääsviitti. Huoneet on sisustettu eri oppiaineiden mukaan. Hääsviitin innoittajana on historia. Kuvaaja Hiski Hämäläinen.

Jaa

Referenssit

  • Suunnitellen investointiin

    Kauttamme saat investointien suunnitteluun ammattitaitoisen osaajat, joiden kanssa varmistat investointisi onnistumisen.

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.