Matka kylämaisemaan

Matka kylämaisemaan

-luonnonhoitohanke Maskussa ja Yläneellä

Matka kylämaisemaan on maa- ja kotitalousnaisten hanke, joka on toiminut 10.9.2012–31.12.2014 viiden kyläyhdistyksen alueella: Askaisissa, Lemussa, Niemenkulmalla, Tourulassa ja Keihäskoskella sekä Uudessakartanossa.
Tavoitteena on ollut luoda kyliin edellytyksiä tulevaisuuden kylämatkailulle tekemällä maisemasta ja luonnosta monipuolinen vetovoimatekijä. On pidetty kyläkävelyjä, järjestetty erilaisia talkoita ja laadittu maisema- ja luonnonhoitosuunnitelmia. Suunnittelua ja hoitoa vaativat kohteet ovat kyläläiset valinneet itse. Lisäksi on käyty retkillä katsomassa, miten maisemaa ja luontoa on muualla hoidettu ja otettu osaksi matkailuvalttia.

Kyläkävelyltä ideoita maisemanhoitoon

Kyläkävely on maa- ja kotitalousnaisten lanseeraama asukkaiden yhteinen ideointiretki oman kylän ympäristöön. Reitti sovitaan etukäteen yhdessä kyläläisten kanssa. Kyläkävelyn tarkoituksena on antaa tietoa kylän menneisyydestä ja kehittämisestä.

Talkootyöllä arvokkaat maisemakohteet kuntoon

Talkoilla on hoidettu kylille tärkeitä maisemakohteita. Askaisissa Ritaripuistoa, Lemussa Kotiseutukeskus Mäntylää, Niemenkulmalla Maanpään uimarantaa, Tourula-Keihäskoskella kirkkopolkua ja Uudessakartanossa Himolankoskea. Kiitos ahkerille talkoolaisille!

Maisemanhoitosuunnitelman avulla kylämaisema kuntoon

Jokainen kylä saa maisemanhoitosuunnitelman, jossa on mm. kartoitettu kylämaiseman, luonnon ja rakennetun ympäristön arvokkaimmat piirteet sekä kehitettävät alueet. Kehitettäville alueille on lisäksi annettu toimenpidesuositukset. Ohjeet kannattaa ottaa käyttöön ja pistää talkoot pystyyn. Maisemanhoitosuunnitelma löytyy sähköisenä osoitteesta: www.lansi-suomi.maajakotitalousnaiset.fi/palvelut/hankkeet. Painettu julkaisu on toimitettu kyläyhdistyksen vastuuhenkilöille.

 


Yhteydenottopyyntö

Jaa

Hanketoimijat

 • Katri Eriksson
  Maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija, NEUVO ympäristöasiantuntija
  Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Länsi-Suomi, Varsinais-Suomi
 • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
  Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
 • Tilaa palvelu
  Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut