Hiili hallintaan - ravinne ruokkimaan

Tulevaisuuden ruoantuotannossa otetaan huomioon entistä enemmän viljelyn taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys. Jo nyt ruoan vastuullisuus ja sen arvostaminen näkyvät markkinoilla. Erityisesti maatalouden hiilensidonta ja sen mahdollisuudet ovat olleet viime aikoina vahvasti mukana tuottajien, elintarviketeollisuuden ja kuluttajien keskusteluissa, ja aiheen tiimoilta on käynnistynyt monia tutkimushankkeita tiedon lisäämiseksi. Maatiloilla voidaan vaikuttaa hiilensidonnan määrään ja ravinnekiertojen tehostamiseen esimerkiksi viljelytoimien valinnalla, ja samalla voidaan parantaa myös viljelyn taloudellista tulosta.

Hiili hallintaan – ravinne ruokkimaan -hankkeessa elintarvikeketjun toimijat pääsevät esittämään ajatuksiaan ja odotuksiaan kestävästä tuotannosta. Hankkeen tavoitteena on luoda kestävän tuotannon mallia ja sen avulla lisäarvoa maatalouden tuotteille.  Eteläsavolaiset kasvi-, puutarha- ja kotieläintilat pääsevät työstämään maatilansa mahdollisuuksia kestävän tuotannon osalta.

Koulutusryhmät

Hiili hallintaan – ravinne ruokkimaan -hanke (tuttavallisemmin ”HIHAT”) on koulutushanke, jonka avulla maatilayrittäjät pystyvät perehtymään kestävän tuotannon mahdollisuuksiin ja menetelmiin, lisäämään osaamistaan ja antamaan oman panoksensa mm. ilmastokeskusteluun. Yrittäjäryhmien koulutuksissa käsitellään alkutuotannon ja maatalousmaan mahdollisuuksia hiilensidonnassa, tilan ravinnekierron tehostamista, eroosioherkkien maiden viljelysuunnittelua ja tilakohtaisen kestävän tuotannon lisäarvon määrittelemistä. Esillä erityisesti kestävä tuotanto osana yrityksen strategiaa, ja sen tavoitteena on luoda tuotteille maatilayrittäjää taloudellisesti hyödyttävää arvonlisää. 

Seminaarit, teemapäivät, työnäytökset

Kaikille avoimet teemapäivät, seminaarit, työnäytökset ja pellonpiennarpäivät tarjoavat kestävästä tuotannosta ja tuotannon ilmastovaikutuksista kiinnostuneille yrittäjille lisämaustetta ja konkreettisia havaintoja kehittämistarpeiden tunnistamiseksi ja viljelytoimenpiteiden vaikutusten arvioimiseksi.

Hihat heilumaan - kohti ilmastokestävämpää ruoantuotantoa -seminaari 16.1.2020 Mikkelissä. Tilaisuutta oli mahdollisuus seurata livestriiminä. Voit katsoa tallenteen https://www.youtube.com/watch?v=VuMo2Sx60cE

Puhetta peltoeroosiosta ja sen hallinnasta   -webinaari 2.6.2020. Webinaarin tallenteella aiheesta keskustelemassa maatalousyrittäjä Yrjö Ehrnrooth Mikkelistä ja salaojateknikko Jarmo Nissinen Maveplan Oy:stä. Lähetyksen juontaa johtava asiantuntija Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta. Katso tallenne https://www.youtube.com/watch?v=tHb4rYkOL1Q 

Sosiaalisessa mediassa hashtag #ilmastokestävä

Vastaa kyselyyn kerääjä- ja aluskasvien käytöstä

Keräämme parhaillaan kokemuksia eteläsavolaisilta maatiloilta kerääjä- ja aluskasvien viljelystä. Kartoitamme muun muassa kerääjäkasvien käytön laajuutta, kasvilajien käyttöä, kylvötapoja sekä peltojen muokkausajankohtaa Etelä-Savon alueella. Linkki kyselyyn lähetettiin sähköpostilla 21.12.2020. Toivomme, että mahdollisimman moni viestin saanut vastaisi kyselyyn. Mikäli sähköposti ei tavoittanut sinua, ja haluaisit osallistua kyselyyn, laita viesti projektihenkilöillemme alla olevalla yhteydenottopyynnöllä. Vastausaikaa on 2.1.2020 asti. Kyselyn toteuttavat Hihat- ja Luomu 2.0 -hankkeet. Jos kerääjäkasvien viljely kiinnostaa, Baltic Sea Action Groupin tuottama Kerääjäkasviopas antaa paljon tietoa aiheesta.  

 

Tule mukaan!

Tapahtumat yrittäjille löydät ProAgrian Tapahtumat -sivuilta ja ProAgria Itä-Suomi -lehdestä. Viestimme ajankohtaisista havainnoista ja asioista myös Fb-ryhmässä Kestävä viljely. Ota aktiivinen ote aiheeseen ja ilmoita kiinnostuksesi alla olevalla lomakkeella. Lähde mukaan kehittämään tulevaisuuden kestävän tuotannon mallia!

 

Lisätietoja:
Iina Haikarainen, hankevastaava, luonnonmukaisen tuotannon asiantuntija, p. 043 827 0632, iina.haikarainen@proagria.fi

Hanketta toteuttaa ProAgria Etelä-Savo yhdessä Luonnonvarakeskuksen ja ProAgria Keskusten Liiton kanssa. Hanketta rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus. Hankkeen toteutusaika on 1.6.2019 – 30.6.2022.


Yhteydenottopyyntö

Jaa

Tapahtumat

 • Webinaari/ Teams 16.11.2020

  Puhtia palkokasveista!

  Miksi kannattaa sisällyttää palkokasveja karjatilan viljelykiertoon? Syvenny aiheeseen ennen ensi vuoden viljelysuunnittelua.

 • Etäyhteydellä 21.01.2021

  Luomusiementuotannon koulutus

  Koulutuspaketti, joka koostuu kuudesta 3 tunnin webinaarista. Voit ilmoittautua mukaan sarjaan 31.12. saakka. Koulutukset nauhoitetaan.

Hanketoimijat

 • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
  Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
 • Tilaa palvelu
  Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut