Syysviljoja kylvetty paljon – talvehtimisen varmistaminen tärkeää

Tänä syksynä päästiin kylvämään selvästi viime vuosia enemmän syysviljoja.  Ruis- ja syysvehnäkasvustot ovat nyt valtaosin hyväkuntoisia ja reheviä. Reheviä kasvustoja uhkaa talven aikana lumihomesieni, varsinkin jos lumipeite tulee routaantumattomaan maahan ja kestää yhtäjaksoisesti pitkään kevääseen asti.

Siemenen peittaus on perustoimenpide lumihometta vastaan. Syksyinen kasvustoruiskutus antaa suojan maaperässä ja kasvinjätteissä elävää sienirihmastoa vastaan. Ruiskutuksen ohjeellinen suositusaika on ennen pysyvän lumen tuloa, mutta kuitenkin päivälämpötilan ollessa plussan puolella ja kasvustojen ollessa sulia. Käytännössä talvituhosieniruiskutus kannattaa siis tehdä mahdollisimman myöhään niin, että suoja kestäisi kevääseen asti. Pidemmän ajan sääennustuksia on siis hyvä seurata nyt tarkkaan. Tällä hetkellä pellot ovat kuitenkin niin märkiä, että lumihometorjunnan tekemistä kannattaa vielä odottaa.

Talvituhosieniruiskutus on vakuutustoimenpide hyville ja reheville syysviljakasvustoille. Aina käsittelystä ei voida osoittaa olevan hyötyä. Viime talvena käsittelyistä oli selvästi hyötyä, varsinkin jos ajoitus oli riittävän myöhäinen.  Ruis on hyötynyt talvituhosienitorjunnasta syysvehnää enemmän. Pitkään lämpimänä jatkuneina syksyinä aikaisin tehdyn torjunnan suoja voi laimentua sateiden ja uuden kasvun takia.  Tällöin uusintakäsittely voi olla tarpeen, varsinkin jos on käytetty lyhytaikaisesti tehoa antavaa valmistetta.

Lumihomeen torjuntaan on hyväksytty viisi valmistetta. Atsoksistrobiinia sisältävä Amistar yhdessä Prolinen (protiokonatsoli) kanssa antaa pisimmän suojan. Muita hyväksyttyjä ovat Basso ja Sportak. Topsin WDG:tä voidaan käyttää yhdessä Amistarin tai Prolinen kanssa. Sen teho yksin on heikompi kuin muiden valmisteiden.

Aikaisin kylvettyjä rukiita ja syysvehniä vaivasivat syyskuussa paikoin kahukärpäset, jotka vioittivat pääversoja. Lämpimän syksyn ja korkeiden päivän keskilämpötilojen takia vahinkoja syntyi normaalia enemmän. Oraat pystyvät todennäköisesti kompensoimaan vioituksen keväällä sivuversonnan myötä, mutta se edellyttää, että talvehtiminen sujuu ongelmitta.

Lisätietoja:

Eino Heinola, Kasvinviljelyn huippuasiantuntija, ProAgria Etelä-Suomi, puh. 0400 358668

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa