Säädöksiä, ennakkoehtoja ja jalkapalloa

Berlaymont kesäkuussa

Apua mihin se aika oikein juoksee? Brysselin kokemustani on jäljellä enää kolme viikkoa ja jotenkin tuntuu, että ilmassa on jo lähdön valmisteluja. Tällä viikolla meillä on komission harjoittelijoiden päätösseminaari ja kaikki miettivät jo mitä tapahtuu seuraavaksi.

Harmi, sillä aloin juuri päästä työtehtävieni makuun. Komission ja jäsenmaiden valmistellessa tulevaa ohjelmakautta, riittää kaikilla töitä. Pääsin ensimmäistä kertaa mukaan tilanteeseen, jossa jäsenmaa neuvottelee rahasto-ohjelman täytäntöönpanosta komission kanssa. Juhannuksen jälkeen meidän osastolla kävi vieraana virkamiehiä Suomen Maa- ja metsätalousministeriöstä. Neuvottelua ennen he olivat lähettäneet meille luonnoksen tulevan ohjelmakauden kalatalousohjelmasta ja esitykset ohjelman strategiasta ja varojen jaosta. Nämä kaikki oli jo valmiiksi käsitelty työryhmässä Suomessa ja jopa käyneet ennakkoarviointimyllynkin läpi. Samaan aikaan valmistelin myös Suomen tämänhetkisen kalatalousohjelman vuotuisen täytäntöönpanokertomuksen teknillistä ja laadullista tarkastelua. Meillä oli tarkistuslistat mitä seurata, joten tällä tavalla pääsin aika hyvin kärryille mitä Suomen kalatalousohjelmassa tapahtuu. Jäsenmaat tekevät kerran vuodessa kertomuksen rahaston sen ohjelmavuoden täytäntöönpanosta, johon sisällytetään rahaston sen vuotuinen budjetti sekä esimerkkejä hankkeista johon rahaston varoja on käytetty. Vuotuinen täytäntöönpanokertomus hyväksytään seurantakomitean kokouksessa, joita järjestetään noin kaksi vuodessa – keväällä ja loppusyksystä. Suomen kalatalousohjelman tämä keväinen seurantakomitean kokous järjestettiin toukokuun lopussa Varsinais-Suomen Uudessakaupungissa. Yleensä tähän kylkeen järjestetään vierailu rahaston rahoittamaan hankkeeseen ja tällä kertaa vierailukohteena oli XX-yritys Uudessakaupungissa.

Komissio on hyväksynyt Suomen rakennerahastojen kumppanuussopimus helmikuussa, mutta ensi viikolla komission on tarkoitus hyväksyä sen uudistettu ja parannettu versio, jossa on myös Euroopan meri- ja kalatalousrahasto mukana. Tämän jälkeen päästään vihdoin toimintaohjelmien täytäntöönviemisen pariin. Sitä ennen jäsenmaiden on kuitenkin täytettävä tietyt ennakkoehdot. Mistä päästäänkin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman pariin.

Olin tällä viikolla mukana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman komission sisäisellä lausuntokierroksella. Suomen Valtioneuvosto hyväksyi maaseutuohjelman huhtikuun puolessa välissä, jonka jälkeen se toimitettiin komissiolle huhtikuun lopussa. Tämän jälkeen käynnistettiin komission sisäinen lausuntokierros 27 pääosaston kesken, jossa heillä oli kymmenen työpäivää aikaa kommentoida maaseutuohjelmaa omien pääosastojen linjojen mukaisesti temaattisten tavoitteiden ja unionin painopisteiden raameissa. Näistä ja tietysti DG AGRI:n ja Suomen hallintoviranomaisten välillä käytyjen keskustelujen perusteella komissio laati 23-sivuisen listan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman parannusehdotuksista. Ennen kuin tämä lista lähetetään jäsenmaalle, se käy saman komission sisäisen lausuntokierroksen kuin mitä ohjelmaluonnos kävi huhtikuun lopussa. Koska meidän yksikön Suomen ja Viron kalatalousohjelmista vastaava virkamies lomailee heinäkuun, sain minä hänen hommansa tehtäväkseni.

Selailin siis koko 400-sivuisen Suomen maaseutuohjelman läpi meidän tarkistuslistan kanssa ja tarkastelin onko se myös DG MARE:n linjojen mukainen. Kiinnitin huomiota erityisesti siihen, ettei siinä esiinny rahastojen päällekkäisyyksiä, sillä eihän kukaan halua, että Suomen maaseudun kehittämishankkeet saisivat rahaa monesta rahastosta päällekkäin. Luin tarkasti myös luvut Leader-ryhmistä, sillä ne tulevat seuraavassa ohjelmakaudessa olemaan enemmän yhteistyössä CLLD-kalatalousryhmien kanssa.

Lukaisin myös komission palautteen Suomen maaseutuohjelmalle ja näin maallikkona on helppo sanoa, että olihan ohjelmaluonnoksessa kaikenlaista huomioitavaa. Jäsenmaiden tulee rakentaa maaseutuohjelmansa rakennerahastojen yhteisten säädösten (Common provision regulation) (EU) N:o 1303/2013 sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston perusteella. Siinä tulee ottaa huomioon myös erityisesti ohjelmakauden temaattiset tavoitteet, prioriteetit, vaatimukset temaattisten tavoitteiden keskittämiseen sekä ennakkoehdot. Jotenkin tuntuu, että jäsenmaat eivät lue komission laatimia ohjeita tarkasti, sillä Suomi ei ollut ainoa jäsenmaa, jonka kommenttilista maaseutuohjelmalle oli pitkä. Toivottavasti pääsemme käyttämään uuden ohjelmakauden varoja vuoden 2015 alussa.

Summasummarum meillä oli viisi työpäivää aikaa hyväksyä/hylätä oman pääosastomme puolesta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmalle ehdotetut muutokset. Klikkasin DG MARE:n osalta accord, joten ei ainakaan jäänyt meidän pääosastostamme kiinni (:

Tällä viikolla pääsin myös itse käynnistämään oman komission sisäisen lausuntokierroksen 12 pääosaston kesken Viron tämän hetkisen kalatalousohjelman toimintalinjojen budjettien uudelleenjärjestämisen puolesta. Huhhuh sitä byrokratian määrää kun yhdeltä toimintalinjalta siirretään varoja noin 6 % toiselle näin ohjelmakauden loppusuoralla. Mutta mielenkiintoista oli nähdä tämäkin prosessi ja pääsin jopa itse valmistelemaan komission täytäntöönpanopäätöksen, joka kumoaa aikaisemman päätöksen. Mutta tietenkään korkeasta hierarkiasta johtuen minun nimeäni ei näy missään papereissa, vaan tekemäni komission täytäntöönpanopäätöksen allekirjoittaa komissaari Damanaki.

Asiasta kukkaruukkuun – kuka voittaa jalkapallon MM-kisat tänä vuonna?

Blogipostauksissa onkin ollut hieman hiljaisia hetkiä, sillä jalkapallo on vienyt kaiken vapaa-aikani. Olen ollut lapsuudesta asti ihan järjetön Saksan maajoukkueen fani ja nyt mietin vakavissani ex tempore matkaa sunnuntaina Kölniin, sillä pakkohan se on kokea Saksassa kun Saksa voittaa neljännen maailmanmestaruutensa.

(-54, -74, -90, -2014)

Huomasitteko muuten, että lempisanani taitaa olla nykyään täytäntöönpano?

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa