Shaping the Future

"Maatalous on elämämme - maataloudessa ovat juuremme" - Euroopan Yhteinen Maatalouspolitiikka

Huhheijaa, hetki on kulunut siitä kun viimeksi kirjoitin. Tässä välissä on ehtinyt sattua ja tapahtua kaikenlaista. Aloitan siis kertomalla tuoreimmista tapahtumista:

AVOIMET OVET EU-ELIMISSÄ 2014

EU:n toimielimet avaavat ovensa yleisölle yhdeksi päiväksi kerran vuodessa toukokuussa. Tarkoitus on juhlistaa Eurooppa-päivää (9.5.2014 - joka meillä siis oli vapaapäivä) sekä tehdä EU:ta tunnetuksi. Mielestäni tämä päivä oli erittäin mielenkiintoinen, sillä ohjelmaa ja opittavaa oli erittäin paljon. Kiertelimme aluksi kojuja Berlaymontin ja Schumanin edustalla. Minulle Komission ovien avaaminen ei ollut niinkään ihmeellistä, sillä olen siellä joka päivä töissä. Toki muista DG:stä kuuleminen kiinnostaa aina, sillä en ihan vielä hahmota mitä kaikki 33 000 työntekijää Komissiolla tekevät. Päivän ehdottomasti kiinnostavin kohde oli vierailu Euroopan unionin neuvostossa. Siellä olimme opastetulla kierroksella, missä meille esiteltiin tärkeimmät istuntosalit ja VIP-sisäänkäynnit. Näistä sisäänkäynneistä tulevat sisälle vain maailman "tärkeimmät" henkilöt kuten Obama, Ban Ki-moon, Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy ja Angela Merkel. Muutenkin oli mielenkiintoista kuulla enemmän mitä Neuvostossa oikein puuhataan muutakuin hyväksytään lainsäädäntöä ja koordinoidaan toimintapolitiikkaa. Alla hieman kuvamateriaalia vierailusta.

Kuvissa lisäkseni ovat Eeva (harjoittelija Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimistosta) sekä Suvi-Tuuli (harjoittelija Komission DG TAXUD:sta) Viimeisessä kuvassa on näkymä Schumanille Neuvoston 50. kerroksesta (siellä kerrosnumerot menivät kutakuinkin 00, 01, 002, 10, 20, 35, 40, 50, 80).

EUROPEAN BUSINESS SUMMIT

Osallistuin tällä viikolla myös kaksi päivää kestävään Euroopan liiketoiminnan huippukokoukseen. Pääsin ensimmäistä kertaa kuulemaan Komission puheenjohtaja Jose Manuel Barrosoa. Pakko kyllä myöntää, että hän on aivan loistava puhuja. Hän oli jotenkin niin kiinni siinä aiheessa josta alusti ja oli itsekin kiinnostunut siitä mistä puhui. Noh, pakkohan hänen on olla, mutta jotenkin kymmenen vuoden kokemus Komission puheenjohtajuudesta näkyi niin selkeästi. Barroson puhe oli Euroopan tulevaisuudesta. Hän painotti Euroopan kansalaisia toimimaan ja olemaan enemmän aktiivisia omien etujensa ajamisessa; "olkaa enemmän avoimia maailmalle, enemmän yhtenäisiä ja vahvempia. Yhdessä rakennamme Euroopan tulevaisuuden". Hän kertoi, että uuden Komission on painotettava enemmän työllisyyden parantamiseen, talouteen ja yhtenäisyyden rakentamiseen. Hän paljasti, että jos joku olisi kertonut hänelle vuonna 1950, että meillä on vuonna 2014 28 maan yhteinen unioni, hän ei ikimaailmassa olisi uskonut, että sellainen voisi toimia. No se kuitenkin toimii, vielä, jos olemme jokainen aktiivisia sen yhteisen tulevaisuuden rakentamisessa. Barroso toivoi jäsenmailta enemmän panostusta positiivisen EU-tulevaisuuden näkemisessä. Hän painotti, että toki EU-kriittinen saa olla, mutta toivoi että kriitikot näkevät myös ne kaikki positiiviset puolet mitä yhteinen unioni on tuonut tullessaan. Barroso toivo myös liiketoiminnan ja isojen yritysten olevan entistä aktiivisempia ja rohkeampia. Ilman uusia PK-yrityksiä emme saa Euroopan taloutta taas kasvamaan tulevaisuudelle optimaallisessa kasvutahdissa. 

Oli myös mielenkiintoista kuulla muitakin tärkeitä puhujia huippukokouksessa. Business Europen pääjohtaja Markus Beyrer toivoi lopuseminaarin viimeisessä puheenvuorossa, että kun uusi Parlamentti ja Komissio valitaan, päästäisiin vihdoin sanoista tekoihin. Business Europen hallituksen puheenjohtaja Emma Marcegaglia painotti alkuseminaarin puheenvuorossaan sitä kuinka "Euroopa kävelee samalla kun muu maailma juoksee".  Huippukokouksessa oli myös yksi suomalainen puhuja; Aalto yliopiston rehtori Tuula Teeri. Tuula puhui vakuuttavasti suomalaisesta huipputason kouluspolitiikasta, jossa yliopisto-opiskelijoille annetaan enemmän vastuuta oman oppimisen kehittämisessä. Hän painotti, että Suomessa opiskelijat tekevät erittäin paljon yhtestyötä opiskelujensa aikana alan yritysten kanssa, joka kasvattaa heidän uuden asian oppimisen käytännön ymmärrystä. Näissä tapauksissa yrityksiltä ei vaadita rahallista korvausta opiskelijoiden tekemästä laadukkasta työstä, vaan sitoutumista tulevaisuudessa ehkä palkkaamaan näitä lahjakkaita osaajia. Tuula kehotti myös kasvattamaan opiskelijoiden itseluottamusta sekä vuorovaikutustaitoja. Luennot eivät saisi olla vain tilaisuuksia jossa luennoidaan opsikelijoille, vaan vuorovaikutuspaikkoja jossa myös opiskelijat pääsevät ääneen mm. erilaisten ryhmätöiden kautta. Hän kehotti  olla antamatta opiskelijoille liikaa neuvoja, sillä itse tekemällä ja kokeilemalla oppii paljon enemmän. Lopuksi hän neuvoi arvostamaan nuoria osaajia, antamaan heille enemmän vastuuta sekä ottamaan heidän ideansa vakavasti. Oli hauska huomata, että monet seminaariin osallistujat kuultuaan Tuula Teerin puheita suomalaisesta koulutussysteemistä olivat ihan häkeltyneitä siitä miten hyvin asiat Suomessa voivatkaan olla tämän asian tiimoilta. Pakkohan se on myöntää, että onhan meillä.

Kuvissa ylhäältä oikealle: Fiiliksissä kahden päivän huippukokouskoitoksen alkamista, Jose Manuel Barroso (kyllä, kuva on otettu skriiniltä, sain näin paremman otoksen), harjoittelijakollegat Sanna DG  Enterprise and industry ja Suvi-Tuuli DG TAXUD sekä itävaltalainen kämppikseni Georg Business Europesta, Euroopan unionin sisämarkkina- ja palvelukomissaari Michel Barnier, huippukokouksen rakennus, Tuula Teerin paneeli "Education and Business for Innovation: ActingTogether sekä coctailtilaisuuden tilat.

Samaan aikaan huippukokouksen aikaan oli tietenkin taas mielenosoitus. Noin parisataa henkilöä osoitti mieltään rakannuksen ulkopuolella. Me pääsimme takakautta rakennukseen sisälle kadulta, joka oli suljettu tavallisiltae kävelijöiltä ja autoilta ja ympäröity poliiseilla. Uusi kokemus tämäkin (:

EUROVISION DEBATE #tellEUROPE

Samaan viikkoon mahtui vielä muutakin. Olin Euroopan Parlamentissa kuuntelemassa debattia Komission seuraavasta puheenjohtajasta. Paneelissa olivat mukana viiden parlamenttipuolueiden edustajat: Ska Keller, Alexis Tsipras, Guy Verhofstadt, Jean-Claude Juncker sekä Martin Schultz. En ole koskaan ollut mikään aktiivinen puoluepolitiikassa, mutta oli hauskaa huomata miten ihmiset salissa olivat haltioissaan puheenvuoroista joita en itse pitänyt minkäänarvoisina ja toisinpäin. Näissä eurovaaleissa on ensimmäistä kertaa ns. "kärkiehdokkaat" joten tämä tilanne on uusi kaikille. En malttaisi jo odottaa seuraavan Komission muodostumista ja erityisesti uuden puheenjohtajan valintaa. (Kotimaarakkaana tietenkin toivon, että Katainen valittaisiin tähän tehtävään, mutta se on tällä hetkellä hieman epätodellista sillä EPP on asettanut Junckerin heidän kärkiehdokkaakseen, mutta aina saa toivoa.) Valitettavasti valinta taitaa mennä marraskuulle. Olenkin tässä huomannut miten hitaasti asiat Komissiossa etenevät, siksi varmaankin jo nyt olemme aloittaneet aktiiviset valmistelut uudelle Kalastus- ja meriasioista vastaavalle komissaarille. Vihdoin muuten tapasin nykyisen komissaaremme Damanakin, mutta se on seuraavan postauksen juttu, sillä silloin toivottavasti uuden Euroopan meri- ja kalatalousrahaston säädökset ovat vihdoin julkisia. 

 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa