Onko kriisi tosiaan ohi?

Parc Royal Brussels (kuva Li Ohlsson)

Talouskomissaari Olli Rehnin mielestä on ainakin melkein. Osallistuin viime viikolla (3.4.14) Rehnin kabinetin ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitean järjestämään keskustelutilaisuuteen Euroopan talouden tilasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Tilaisuuden fasilitaattorina toimi MTK:n johtaja ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitean varapuheenjohtajan Seppo Kallio. Olli Rehn vitsaili tilaisuuden alussa, että jos hän olisi saanut valita tilaisuudelle otsikon, se olisi ollut "Kriisi ohi? Mikä kriisi?". Hän painotti, että Euroopan talouskriisi alkaa olla pikkuhiljaa mennen talven lumia, mutta nyt olemme ajautuneet turvallisuuskriisiin Ukraina-tapauksen johdosta. Jos Ukrainan tilanne ei pääse vaikuttamaan EU-alueen talouteen, talous elpyy, työllisyys paranee ja BTK jatkaa kasvuaan. EU:n sisällä suurinta talouskasvua on nähtävissä Latviassa ja Liettuassa. Portugali on puolestaan yksi Euroopan nopeinten tällä hetkellä kasvavia talouksia. Kun taas Ranska, Italia ja Suomi raahaavat perässä. Olli Rehn kertoi positiivisena uutisena, että jopa Kreikan vaihtotase on saatu pitkästä aikaa plussan puolelle, sillä sitä se oli viimeksi Lontoon Olympialaisten aikaan ja Lontoon Olympialaisilla hän ei tarkoita vuoden 2012 Olympialaisia. Suomen kohdalla Rehn oli hieman huolestunut, sillä Suomen julkinen talous ja velkaantuminen on saatava pikku hiljaa aisoihin.

Keskustelussa oli myös Euroopan energia- ja ilmastopaketti 2030, jonka tavoitteena on mm. päästöjen vähentäminen entistä tehokkaammalla tavalla. Olli Rehn painotti, että Suomen on osattava käyttää pakettia hyväksi. Rehnin luettelemasta listasta nappasin mm. ympäristöteknologian ja bioenergian, jotka koskevat ProAgrian toimintaympäristöä. Kestävän kehityksen merkitys tulee näkymään tulevaisuudessa yhä enemmän ProAgrian toiminnassa, sillä ympäristö- ja energia-asioita tullaan painottamaan uuden ohjelmakauden aikana entistä enemmän.

Keskustelussa oli myös EU:n tulevaisuus, sillä se ei nykyisellään pysty palvelemaan tasapuolisesti kaikkia 28 jäsenmaata. Miltä uusi heinäkuun alussa aloittava parlamentti näyttää? Kuka maa saa minkäkin komissaarisalkun? Olli Rehniltä kysyttiin myös hänen tulevaisuudenaikeitaan. Hän painotti, että katsotaan nyt ensin Europarlamenttivaalit ja sen jälkeen vasta komission komissaarin salkku. Sen hän kuitenkin paljasti meille, ettei aio asettautua ehdolle Barroson jälkeläiseksi, sillä hänellä on herrasmiessopimus erään kollegansa kanssa (jonka maata ja nimeä en nyt muista), mutta muut talousaiheiset salkut kyllä kiinnostavat. Lisäjännitystä koko aiheeseen tuo viimeviikkoinen Kataisen ero pääministerin virasta ja Kokoomuksen puheenjohtajuudesta ja se, että median mukaan Katainen suuntaa nyt kansainvälisiin tehtäviin ja on osoittanut kiinnostusta myös komissaarin tehtävistä. Touko- heinäkuussa saamme jännittää vastauksia.

Tilaisuuden jälkeen saimme nauttia MTK:n tarjoamasta lähiruoasta – samppanjasta. Minusta oikein älykäs veto meidän tuottajajärjestöltä – sillä Champagnen alue Pohjois-Ranskassa sijaitsee n. 450 km päässä Brysselissä. Menee melkein MMM:n lähiruokamääritelmän raameihin.

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa