Edustustovierailut

Europarlamentti

Olen ihastunut Brysselin aktiivisuuteen. Joka ilta olisi jokin poliittinen tupailta tai keskustelutilaisuus jossain EU-jäsenmaan edustustossa tai yrityksessä. Olenkin ollut suhteellisen aktiivinen osallistuja (näin alkuun), sillä meidän talossa asuu paljon saksalaisia ja heillä on hyvät kontaktit parlamenttiin ja Saksan edustustoihin. Pari viikkoa sitten olin Saksan Baden-Württenbergin osavaltion poliittisessa tupaillassa. BW on minulle rakas osavaltio, sillä olen asunut siellä viisi kuukautta, joten tuntui kotoisalta kuulla schwäbischiä ja syödä ah niin hyviä maultascheja, kartoffelsalaattia ja juoda paikallista rieslinkiä.  Itse tilaisuuden teema: “Europe under pressure from the far-right – A challenge for European democracy”, oli hieman kaukana omista kiinnostuksen kohteistani. Toki oli mukavaa tavata saksalainen meppi ja ministeri North Rhine-Westphalian osavaltiosta.

Viime viikolla pääsin Brysselin kuuluisaan saksalaiseen linnaan, nimittäin Baijerin pysyvään edustustoon. Tilaisuuden teemana oli ” CSR - European perspectives for Corporate Social Responsibility”. Minusta hyvin mielenkiintoinen ja ajankohtainen teema. Olen Viikissä lukenut yhden kurssin yhteiskuntavastuuta ja odotinkin tältä illalta paljon. Viikin yhteiskuntavastuun kurssi kattaa aika hyvin koko teeman ja kurssilla tekemän harjoitustyön ansiosta saa aika hyvän kokonaiskuvan millainen yrityksen yhteiskuntavastuun kuuluisi olla ja miten se tulisi tulla ilmi yrityksen toiminnassa. Itse tein kurssilla ison harjoitustyön TVO:n yhteiskuntavastuuraportista, jolloin kiinnitin huomiota raportin jokaiseen yksityiskohtaan ja annoin omat parannusehdotukseni. Yhteiskuntavastuu on sinäänsä jännä teema, sillä sitä pidetään ainakin Suomessa suhteellisen itsestään selvyytenä, mutta odota vain kun lähdet Pohjoismaiden ulkopuolelle, ei vastuullisuusasiat olekaan enää niin päivänselviä.  Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomalaisilla yrityksillä onkin kaikki edellytykset päästä maailman parhaiden joukkoon yhteiskuntavastuukysymyksissä ja se kyllä näkyy jos vertaa muihin maihin. Baijerin tupaillassa työllisyydestä, sosiaaliasioista ja osallisuudesta vastaava Unkarilainen komissaari László Andor alusti illan teeman jonka jälkeen seurasi paneelikeskustelu. Paneelissa keskustelivat mm. saksalainen meppi, Komission edustaja, yrityspuolen edustaja ja saksalainen journalisti. Keskustelu oli mielenkiintoista, mutta jotenkin tuli sellainen tunne, että meillä Suomessa ollaan yhteiskuntavastuuasioissa paljon pidemmällä ja asian eteen on myös tehty jotain. Illan kruunasi kuitenkin mahtavat Baijerilaiset ruoat ja juomat.

Jos jollekin yhteiskuntavastuu on suhteellisen tuntematon käsite, niin Työ- ja elinkeinomaisteriö tiivistää termin näin: ”Yhteiskuntavastuu tarkoittaa eri toimijoiden vastuuta omista yhteiskunnallisista vaikutuksistaan. Nämä vaikutukset voivat liittyä esimerkiksi paikallisen väestön, työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksien toteutumiseen, ympäristön suojeluun, taloudelliseen kestävyyteen ja ihmisoikeuksiin”.

Komissaari László Andor 

Tällä viikolla onkin sitten luvassa Itävallan Steiermarkin edustustossa tupailta itävaltalaisten herkkujen kera. Itävalta on minulle myös rakas maa, sillä olen asunut siellä kolme kuukautta työskennellessäni viinitilalla Kampatalissa.  Toinen ehkä vielä odotetumpi tupailta tällä viikolla on komission varapuheenjohtaja Olli Rehnin keskustelutilaisuus "Kevättä kohti – onko kriisi ohi?".  ”Illan aikana talouskomissaari Olli Rehn esittää välitilinpäätöksen Euroopan talouden näkymistä ja turvallisuustilanteesta. Keskustelun aiheina muun muassa: Jatkuuko Euroopan talouden elpyminen? Miten talouskasvua ja kilpailukykyä tulisi edistää? Mikä on Ukrainan kriisin ja Venäjän kehityksen merkitys?” Saatte kuulla tästä lisää ensi viikon postauksessa.

Brysselin aktiivisuuden lisäksi uusi kokemus minulle on ollut seurata EU-korttelin vilinää ja vilskettä muun muassa Eurooppa-neuvoston huippukokouksien aikaan. Niitä on ollut tässä viime aikoina erittäin usein. Pari viikkoa sitten oli Huippukokous koskien Ukrainan kriisiä, teollisuuden kilpailukykyä sekä 2030 energia- ja ilmastopakettia.  Silloin en pystynyt oikein keskittymään työntekoon kun kaksi päivää helikopterit pörräsivät non-stop EU-korttelin yllä etsien tarkka-ampujia. Viime viikolla Obama piipahti Brysselissä EU-USA Huippukokouksessa ja aiheutti pienoisen kaaoksen, sillä koko Brysselin metro suljettiin kolmeksi tunniksi ja Rue de la Loi –katu pariksi tunniksi näin esimerkkeinä. Olin työkaverin kanssa lounaalla DG Devcossa ja kun olimme lähdössä ulos, niin kappas meitä ei päästettykään enää talosta pihalle kun koko katu oli suljettu. Ja siis tämä Rue de la Loi on suuri tie. (DG AGRI sijaitsee muuten tällä kadulla). Jouduimme sitten 50:n muun Komission työntekijän/muiden vierailijoiden kanssa odottelemaan yli tunnin että pääsemme rakennuksesta ulos. Ai että oli huvittavaa seurailla ihmisiä joilla oli kamerat puolitoistatuntia valmiustilassa jotta saisivat Obaman autosta kuvan. Kyllä siitä ajoi paljon mustia autoja ohi, tiedä häntä onko herra presidentti edes istunut kyseisissä autoissa. Tänään Kiinan presidentti oli Brysselissä, mutta olen jo niin tottunut helikopterien pörräämiseen, niin en edes huomaisi että jokin tärkeä henkilö on noin puolen kilometrin päässä jos heistä ei ilmoitettaisi meille Komission työntekijöille erikseen. Tällä viikolla on myös EU-Afrikka Huippukokous, jonka yhteydessä on odotettavissa suuria mielenosoituksia. Tämä on kyllä aika jännää, kun on kuitenkin niin erilaista elämää kuin esimerkiksi nykyisessä kotikaupungissani Porissa. Terveisiä sinne (:

Ihmiset jumissa DG Devcossa EU-USA Huippukokouksen takia.

 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa