Ensimmäinen viikko - Je ne comprends pas!

Kaikki EU stagiariet aloittavat harjoittelun osallistumalla Administrative welcomeen, joka järjestettiin tänä vuonna Komission Madou-rakennuksessa. Koska meitä on yhteensä 575 uutta stagiairea, oli Administrative welcome jaettu kuuteen ryhmään (maanantaina kolme ja tiistaina toiset kolme). Tässä tapahtumassa meille kerrottiin yleisiä faktoja harjoittelusta ja komission turvallisuuspolitiikasta. Samalla saimme welcome packin, joka sisälsi kaikkea tarvittavaa infoa Brysselistä (lue krääsää) ja Trainees’ Guiden, johon oli kerätty pääasioita mitä jokaisen stagiairen tulisi tietää. Tapasimme ensimmäistä kertaa Stage Committeen Liaison Committeen, jotka ovat edellisen stagen ns. ”hallituslaisia”. Lisää Stage Committeen toiminnasta kuulette myöhemmissä postauksissani.

Meitä suomalaisa stagiaireja on täällä kolmetoista ja pakkohan on oman maalaisten kanssa pitää yhtä, joten tiistaina menin hieman venyneelle lounaalle kahden suomalaisen stagiairen kanssa ja tuli hieman yllätyksenä että tämä toinen henkilö oli päätynyt harjoittelussa Suomeen, Helsinkiin, Kamppiin tekemään saman viiden kuukauden harjoittelun Komission Suomen edustustoon. Kun tulin kotiin, oli pakko tarkistaa papereista, että olenko sittenkään sijoitettu Brysseliin, kun en tätä missään vaiheessa edes katsonut. Huh, Brysselissä ollaan.

Ai että olen valinnut hyvän asumispaikan, sillä asun ihan Komission Madou-rakennuksen takana (korkea talo kuvassa).

Keskiviikkona olikin sitten vuorossa iso ”Welcome Conference” Brysselin Expossa. Konferenssiin osallistui 1000 harjoittelijaa Komissiosta, Parlamentista ja Neuvostosta. Meitä oli paljon ja järjestelyt ei näin suomaisen silmin olleet mitenkään maailman parhaimmat. Tilaisuus kuitenkin oli mielenkiintoinen, sillä meidät toivotti ensin tervetulleeksi Jan Truszczynsinski (Director General of DG Education and Culture). Hänen jälkeensä jatkoivat Alexandros Vidouris (First Counsellor) ja Yiannos Asimakis (Head of the Cabilet – representative of Vassiliou, Commissioner for Education, Culture, Multilinqualism and Youth). Puheet olivat mielenkiintoisia ja Ukraina-teema oli paljon esillä. Mielenkiintoista vastakkainasettelua syntyi kun paneelin viimeinen henkilö ruotsalainen piraattipuolueen MEP Amelia Andersdotter sai puheenvuoron. Tätä debattia oli mielenkiintoista seurata, koska se on enemmän sitä tosielämää mitä täällä Brysselissä tapahtuu.

Mielenkiintoisia esitelmiä pitivät myös Arnaldo Abruzzini Eurochambresista ja James Watson Businesseuropesta. Mutta se oli jo liikaa, kun kaikki jaksoivat puhua siitä kuinka onnekkaita me olemme kun juuri meidät on valittu tähän mahtavaan harjoitteluohjelmaan ja kuinka meistä tulee niitä tulevaisuuden huipputekijöitä ja unelmiin on uskottava jotta ne toteutuvat. Liian siirappista minun makuuni.

Meille kerrotiin myös EPSOsta, eli uramahdollisuuksista Komissiossa harjoittelun jälkeen. Jos EU-ura kiinnostaa, kurkkaa tänne (http://europa.eu/epso/index_fi.htm). Tilaisuuden ehdottomasti mielenkiintoisin puhuja oli EU:n humanitaarisen avun komissaari Kristalina Georgieva. Aivan mahtava Bulgaarialainen nainen, jolla oli asenne kohdallaan.

Kevättä ilmassa Brysselin Jubelparkissa (Parc du Cinquantenaire)

Torstaina olikin sitten ”ensimmäinen työpäivä” omassa DG:ssä. DG MARE on Komission pienimpiä DG:tä ja siksi meitä Blue Book Stagiaireita oli vain kuusi tässä DG:ssä kuin muissa oli noin 15-20 harjoittelijaa. Kokoonnuimme aluksi neuvotteluhuoneeseen ja meidät otti vastaan pirtsakka italialainen harjoittelukoordinaattorimme, joka höpötteli italiaksi, espanjaksi ja ranskaksi kaikenlaista. Päätin vielä tässä kohtaan vain hymyillä ja olla ”hengessä mukana”.

Aluksi puolalainen DG:n hr-vastaava kertoi meille yleisiä asioita DG:stä ja sen henkilöstöresursseista ja belgialainen it-vastaava salasanojen muodostamisesta. En ole ennen tiennyt, että salasanojen muodostamisesta voisi puhua tunnin, mutta täällä kaikki on mahdollista ja opin kyllä uuden hyvän kikan muodostaa kuulemma ”ei-hakkeroitavissaolevasalasana”. Lopuksi harjoittelukoordinaattorimme kertoi yleisiä ja tärkeitä asioita meille – ranskaksi!! Nostin sitten jossain vaiheessa käteni ylös ja sanoin, että en valitettavasti ymmärrä sanaakaan ranskaa, että voitaisiinko tämä käydä englanniksi. (EU-hallinnon päätyökielet ovat englanti ja ranska ja kirjoittamaton sääntö on, että aina mennään heikomman mukaan.) Harjoittelukoordinaattorimme oli hyvin hämillään, että miten joku ei-ranskaa osaava oli tullut valituksia ja jatkoi ranskaksi esittelyä (tuli jo niin luonnostaan). Onneksi pienellä kielipäälläni sain napattua esittelystä pääkohdat ja toivon että ymmärsin asiat oikein. Tästä sainkin taas lisäpotkua, että pitäisikö aloittaa ranskan kielen opinnot? Valitettavasti stagiairet eivät saa osallistua Komission kielikursseihin, mutta enköhän jonkun nettikurssin tai opettajan jostain löydä.

Kun pääsin vihdoin omalle osastolleni (DG MARE, E3), kävikin ilmi, että ohjaajani ja puolet tiimistä on kyseisen viikon lomalla, sillä oli ”Belgian talviloma” meneillään. Osaston sihteeri näytti minulle paikkoja ja esitteli muille tiimiläisille. Koska osaston alla on 15 jäsenmaata (kurkkaa edellisen postauksen diagrammiin mitkä maat ovat kyseessä), niin henkilöt tulevat pitkälti näistä maista. Osastolla työskentelee ainakin kaksi ruotsalaista, yksi suomalainen, yksi saksalainen ja yksi puolainen joten pääsin jo heti kättelyssä käyttämään laajaa kielitaitoani. Mikä on samalla erittäin tehokasta kielitaidon ylläpitämisen kannalta, mutta samalla on erittäin vaikeaa vaihtaa kieliä ”lennossa”. Itse ainakin huomaan, että kaikkia kieliä puhuessa englanti jotenkin puskee vahvasti sieltä taustalta kun sitä käyttää nykyään 24/7. Noh, kaikkeen tottuu.

Olen huomannut, että ns. valtion instituutioissa asiat tapahtuvat omalla ajallaan Sain nettiyhteyden vasta toisena päivänä lounaan jälkeen. Jonka jälkeen pitikin luoda kolme eri salasanaa eri paikkoihin ja muutenkin tutustua intraan ja kansioihin. Eli ensimmäinen viikko meni kaiken kaikkiaan tutustuessa ja ihmeteltäessä tätä byrokratian määrää.

Viikonloppuna pääsin nauttimaan muiden residenssini harjoittelijoiden kanssa ihanasta kesäilmasta. Sunnuntai 9. maaliskuuta oli lämpimin sunnuntai Brysselissä aikoihin. Yleinen maaliskuun alun keskilämpötila Brysselissä on noin 9 astetta celsiusta, mutta tänä viikonloppuna lämpötila kohosi 19 asteeseen celsiusta. Kävimme mm. piipahtamassa Antwerpenissa sekä kiertelimme ihania Brysselin puistoja.

Antwerpen on Belgian toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee Pohjois-Belgiassa Flanderissa (38 minuuttia junalla Brysselistä). Kuvissa; the Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Cathedral of our Lady,  Antwerp Central Station, Antwerp City Hall at the Grote Markt (Main Square) ja kaffepaussi.

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa