Au revoir Finlande - Bonjour Bruxelles

Tervetuloa seuraamaan elämääni viiden kuukauden ajaksi Euroopan pääkaupunkiin Brysseliin. Aloitin täällä komission harjoittelijana maaliskuun alussa DG MARE:ssa (Maritime Affairs and Fisheries – Meri- ja Kalastusasioiden pääosasto), osasto E3:ssa; Structural actions: Belgium, Denmark, Germany, Estonia, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Poland, Finland, Sweden and landlocked Member States.

Ennen kuin kerron vielä enempää itse harjoittelusta, kerron teille hieman taustaa miksi ja miten päädyin tänne. Opiskelin Viikissä maatalouspolitiikkaa ja kansainväliset tehtävät ja EU kiinnostivat koko opiskelujeni ajan. EU:n ja Brysselin asiat tulivat tutuiksi mm. monilla mpollin kursseilla (erityiskiitos Jukka Kolalle ja muille MTT taloustutkimuksen mpol-kurssien pitäjille, jotka inspiroivat minua tutustumaan maatalouspolitiikan syövereihin). Syksyllä 2011 olimme Markkina-Agraarien kanssa vierailemassa Niraksella jossa oli juuri Brysselistä palannut ja Ministeri Koskisen oikeana kätenä aloittanut MMM:n valtiosihteeri Risto Artjoki puhumassa meille Brysselin mahdollisuuksista. Silloin tiesin jo, että tuonne minäkin haluan. Viime kesänä Farmarissa tapasin Komission DG AGRI:n pääjohtajan Jerzy Plewan, jonka työ ja taustat alkoivat kiinnostaa yhä enemmän. Samoihin aikoihin MTK:n Brysselin toimiston johtaja Simo Tiainen vinkkasi minua hakemaan Komission harjoitteluun ja loppu onkin sitten historiaa.

Komission yliopistosta vastavalmistuneille suunnattu harjoitteluohjelma on maailman suurin harjoitteluohjelma. Harjoittelujaksoja on vuodessa kaksi; maaliskuussa ja lokakuussa alkavat ja harjoittelujakso kestää aina viisi kuukautta. Vuonna 1960 komissiossa aloitti kolme harjoittelijaa, jonka jälkeen määrä on kasvanut 1200 harjoittelijaan vuodessa (joista 600 aloittaa maaliskuussa ja 600 lokakuussa). Myös hakijamäärä on kasvanut vuosien saatossa. Maaliskuussa 2014 alkaneeseen harjoitteluun oli hakenut yhteensä 14642 hakijaa, joista siis 574 sai paikan, joista 13 Suomesta. Täytyyhän tässä olla hieman ylpeä, että olen yksi heistä. Muun muassa maatalouskomissaari Dacian Cioloș on aikoinaan aloittanut EU-uransa komission harjoittelijana, joten tästä on hyvä lähteä.

Raapustelin ensimmäistä blogipostaustani Frankfurtin kentällä.

Komission nettisivujen mukaan tyypillinen Blue book stagiarie on 26-vuotias, puhuu neljää kieltä ja omaa kaksi yliopistotutkintoa. Noh, lähelle meni ainakin minun kohdallani.

Kun ilmoitus harjoitteluun pääsystä tuli tammikuun puolessa välissä alkoi kova ruljanssi työtehtävien loppuun saatossa, asunnon etsimisessä Brysselistä sekä kaikista muista juoksevista asioista. Suuri kiitos mahtavalle työnantajalleni ProAgrialle, joka mahdollisti harjoitteluun pääsyn. Asunnon suhteen valitsin helpon tien ja päädyin ICA Brysselin (Institute of Cultural Affairs) hallinnoimaan asuntolaan, joka on tarkoitettu vain Brysseliin tuleville harjoittelijoille (erityisesti EU-instituutio- ja edustustoharjoittelijoille). Viikin opiskelukaverini Aino asui asuntolassa vuosi sitten ja suositteli paikkaa, joten valinta oli aika helppo. Minua oli varoiteltu kaikenlaisista huijausyrityksistä asuntojen suhteen ja koska toinen nimeni on ”trouble maker”, päätin valita sen helpoimman reitin. Nyt pari päivää Brysselissä ollessani olen kuullut parilta harjoittelijalta, että heillä asuntojen kuvat ja yleinen kunto ei ole vastannut netissä ollutta ilmoitusta ja he ovat joutuneet aloittamaan asunnon etsimisen alusta.

Nyt ennen harjoittelua tulevat työtehtävät hieman jännittävät. Postauksen alussa kerroinkin mihin DG:sen päädyin ja otan haasteen vastaan ja antaudun täysillä Euroopan Kalastusrahastojen pyörteisiin. Alla olevassa kuvassa on koko DG MARE ja ympyröity osasto on minun osastoni.

Paremmin ja selkeämmin kuvan näette täältä.

DG MARE, eli Meri- ja kalastusasioiden pääosasto on komission pienimpiä DG:tä 400:lla työntekijällä. Pääosasto on hallinnollisesti jaettu kuuteen linjaan, jotka vastaavat eri osa-alueista. Näitä osa-alueita ovat kalavarojen säilyttäminen, kalastuksen valvonta, markkinatoimenpiteet, rakennetoimet ja kansainväliset suhteet kalastusalalla. DG MARE:n pääjohtajana toimii Lowri Evans ja pääosasto toimii meri- ja kalastusasioista vastaavan komissaarin Maria Damanakin alaisuudessa.

Työtehtäväni tulevat olemaan seuraavanlaiset:

“The trainee in Unit E3 will be expected to participate in the daily tasks of the Unit, inter alia: Helping the Unit E3 to follow the implementation of the European Fisheries Fund (EFF) Ops (2007-2013) in several MSs (depending on language skills and internal priorities) and to prepare the programming exercise for the EMFF 2014-2020 in one or more countries; Analysing policy documents received from the national authorities on fisheries/ aquaculture and/or structural regulations adopted and preparing summary reports and tables (financial or technical); Assisting with the drafting of briefings, debriefings relevant for the sustainable development of fisheries and aquaculture, technical notes, position papers and letters; assisting occasionally in the drafting of responses to parliamentary questions and to enquiries from the national authorities as well as from representatives of the fisheries sector; Assessing scientific, administrative or technical reports in their domain of fisheries and aquaculture, including environmental impacts; Searching for information in particular through internet or bibliographical research and preparing summary tables.”

Lisää DG MAREn toiminnasta saatte lukea seuraavan viiden kuukauden aikana erinäisistä postauksistani.

Saapuminen uuteen kohteeseen on helppoa kuin heinänteko jos tuntee oikeita ihmisiä oikeissa paikoissa. Ihana belgialainen ystäväni Celiné tuli hakemaan minut Brysselin kentältä ja vei suoraan kotiovelle. Voiko olla enää mukavampaa? Celinéen tutustuin Kööpenhaminan yliopistossa, jossa opiskelimme samaan aikaan pari vuotta sitten. Residence ala ICA oli juuri sellainen kuin olin osannut odottaakin. Asuntola sijaitsee St. Jossen- kaupunginosassa ja sieltä kävelee noin 10 minuuttia komissiolle ja 15 minuuttia Grand Placelle, mahtavaa. Lisää asumisesta ja ensimmäisestä viikosta saatte lukea tulevissa postauksista.

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa