Viljelykiertojen monipuolistaminen -kirja ilmestynyt - Monipuolinen viljely on investointi tulevaisuuteen

26.01.2015

Viljelykiertojen monipuolistaminen -kirjaan on koottu uusin tieto viljelykiertojen hyödyistä, vaikutuksista maaperään, satoihin ja ympäristöön sekä erilaisista mahdollisuuksista monipuolistaa viljelyä. Julkaisussa tuodaan monien eri näkökulmien, kuten kannattavuuden, ilmastonmuutoksen, työn ja energian käytön kautta esille, miten viljelyn monipuolistamisen avulla maatila voi parantaa tulevaisuuden toimintaedellytyksiä ja hallita viljelyn riskejä.  Julkaisu ilmestynyt 22.1.2015 ProAgria Keskusten Liiton ja Luonnonvarakeskuksen (Luken) Tieto tuottamaan -sarjassa.

Viljelykierroilla saavutetaan monia hyötyjä

– Tehokkuuden hakeminen keskittymällä vain yhden tai kahden kasvin viljelyyn on tullut tiensä päähän, ja näkyy esimerkiksi heikentyneenä maan kasvukuntona, lisääntyneinä kasvinsuojeluongelmina ja ylipäätään kasvavina viljelyn riskeinä jo vaihtelevan raaka-aineiden markkinahintatilanteenkin takia.  Viljelykiertojen monipuolistaminen -kirjassa tuodaan esille vaihtoehtoja, miten kasvintuotantotila ja toisaalta nurmivaltainen kotieläintila voi monipuolistaa viljelyä ilman lisäkustannuksia ja itse asiassa tilan tulosta parantaen, kertoo kirjan toimittaja, palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta.  – Kaikkein eniten viljelykierroista hyötyy maaperä, joka on tärkein tuotantoresurssi maatiloilla ja jonka toimintaedellytyksistä pitäisi pitää nykyistä parempaa huolta, korostaa Peltonen.

–  Viljelykiertojen monipuolistamisesta on saatu viime aikoina paljon tuoretta tutkimustietoa. Esimerkiksi viljoista saadaan yleensä parempi sato monipuolisessa viljelykierrossa yksipuoliseen viljelyyn verrattuna, toteaa Marjo Keskitalo Luonnonvarakeskuksesta (Luke). – Palkokasvit ja muut erikoiskasvit ovat esikasvivaikutukseltaan parhaimpia ja sen lisäksi ne ovat myös taloudellisesti houkuttelevia viljelyvaihtoehtoja, muistuttaa Keskitalo.

Viljelykiertojen monipuolistaminen -kirja kertoo, miten viljelykierrot hyödyttävät maan kasvukuntoa, vähentävät kasvintuhoojien riskiä, parantavat sadon määrää ja laatua sekä tasaavat viljelyn riskejä ja työhuippuja. Tuloksena on suurempi satovarmuus, pienempi vuosittainen tulovaihtelu ja parempi kannattavuus. Julkaisu antaa myös tietoa ravinnehuuhtoutumien vähentämiseen, luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja pölyttäjien, kuten mehiläisten ravintotarpeiden turvaamiseen kasvivalintojen avulla. Kirja auttaa myös pohdittaessa uuden tukijärjestelmän vaihtoehtoja, ja mihin tilojen kannattaa suunnata pellon käyttö.

Julkaisun ulkoasu, hinta ja saatavuus

Nelivärikuvitetun julkaisun koko on 170 x 245 mm ja laajuus 96 sivua. ISBN 978-951-808-249-4. Kirjastoluokka 67.3. Käytännön Maamies -lehden kestotilaajat saavat kirjan tilaajaetuna lehden nro 1 liitteenä. Julkaisuja voi ostaa jälleenmyyjiltä ja kustantajalta ProAgria Keskusten Liitosta: myynti@proagria.fi, puh. 020 747 2485 tai www.proagriaverkkokauppa.fi. Kirjan hinta on kustantajalta tilattaessa 31,90 €. Kotimaan lähetykset toimitetaan ilman toimitus- ja postimaksua kirjeenä tai pakettina.

Julkaisu on saatavana myös sähkökirjana, ISBN 978-951-808-250-0. Lisätietoja ja tilaukset: www.ellibs.fi -> E-kirjakauppa.

Lisätiedot

Lisätietoja julkaisusta antavat ProAgria Keskusten Liitosta palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen, sari.peltonen@proagria.fi, puh. 020 747 2477 tai kustannuspäällikkö Hanne Teräväinen, hanne.teravainen@proagria.fi, puh. 020 747 2406.
Arvostelukappale- ja kansikuvapyynnöt: toimistosihteeri Heidi Aarnio,
heidi.aarnio@proagria.fi, puh. 020 747 2442.

Jaa

Artikkelit

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.