Uusi perunan kasvintuhoojaopas on julkaistu

13.03.2018

Perunan kasvintuhoojista ja muista vioituksista on julkaistu uusi opas. Paljon kuvia sisältävässä 112-sivuisessa oppaassa on keskitytty pellolla näkyviin perunavioituksiin. Kasvintuhoojien lisäksi kirjasta löytyy kasvinsuojeluainevioitukset, ravinnepuutokset ja erilaiset fysiologiset oireet. Oppaassa on yhteensä 89 perunan kasvintuhooja-oirekuvausta ja koko on tehty sellaiseksi, että sen mahtuu sujauttamaan taskuun pellolle mennessä. Työ on tehty osana Peruna-alan yhteistyöryhmän (PAYR) hanketta ”Perunan menekinedistämisen, tiedotuksen ja koulutuksen edistäminen”.

Runsaasti enemmän tietoa ja kuvia löytyy perunasta.fi -sivustolta, kasvintuhoojakuvastosta. Siellä on tarkempia ohjeita, miten eri tuhoojia torjutaan. Sivustoa voi selata kännykällä vaikkapa pellolla, ja sitä päivitetään tarpeen mukaan. Sen päivittämisestä vastaa PAYR ry.

Opas on ilmestynyt Tuottava Perunan nro 1/2018 yhteydessä, ja sitä jaetaan ilmaiseksi eri tilaisuuksista. Sen voi myös tilata lähetyskulut maksamalla ProAgrian verkkokaupasta.

Peruna on terveellinen perusraaka-aine

Peruna-alalla trendi on sama kuin muussakin maataloudessa, eli viljelijöiden määrä laskee ja keskimääräinen viljelyala nousee. Tuottajahinnat ovat viime vuosina olleet alhaalla, vaikka varsinkin joinakin kevätkausina suomalaisesta perunasta on ollut pulaa. Perunasta on maassamme lievää ylituotantoa, ja tämä on osaltaan vaikuttanut siihen, että alalla on heikko kannattavuus. Myös tilastoitu kulutus on laskenut viime vuosina, ollen nyt henkeä kohden noin 50 kiloa vuodessa.

Vientiä on pyritty kasvattamaan ja saamaan vakiintuneemmaksi toiminnaksi, mutta käytännössä vuosittainen kysyntä Euroopassa ratkaisee, paljonko Suomesta viedään perunaa. Sekä tuonnin ja viennin osuus on yleensä vain 2-­­3 % kokonaistuotantomäärästä. Venäjälle ei edelleenkään voi viedä ruokaperunaa Euroopasta, mutta siemenperunalle on saatu tähän mennessä vuosittain vientilupa. Keskimääräinen hehtaarisato on tasaisessa nousussa ollen nyt hieman alle 30t/ha, mutta perunasatojen välillä on vuosittain ollut suuriakin vaihteluja. Vuonna 2011 loppuneen perunantuotannon kansallisen tuen aiheuttamia menetyksiä viljelijöille ei ole käytännössä saatu realisoitua hintoihin.

Peruna on erittäin ekologinen valinta, ja lisäksi monikäyttöistä sekä terveellistä. Kunhan tätä viestiä saadaan perille myös nuoremmille kuluttajille, on perunalle kysyntää ja sen tuotannolla valoisa tulevaisuus Suomessa. Neuvonnalla on oma tärkeä roolinsa varsinkin laadun varmistamisessa.

TILAA OPAS TÄÄLTÄ

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.