Suomalaisille elintarvikkeille suora reitti Venäjän markkinoille

28.10.2011

Pietarilaiset arvostavat suomalaisten elintarvikkeiden puhtautta, turvallisuutta ja laatua. Kysynnän lisääntyessä kaupan alan yritykset Venäjällä hakevat uusia kanavia näiden luksustuotteiden hankintaan.

Tähän asti Venäjällä ovat toimineet vain suuret suomalaiset elintarvikealan yritykset, mutta nyt mukaan pääsevät myös pienet ja keskisuuret yritykset tuotteineen.
Kouvolaan sijoittunut vientikeskus ottaa vastaan suomalaisia tuotteita, jotka hyväksytään Lendin valikoimiin. Monelle elintarvikealan yritykselle vienti Venäjälle on ollut hankalaa ja houkuttelevista markkinoista on luovuttu. Kauppatalo Lendin sijoittuminen Kouvolaan    helpottaa merkittävästi viennin käynnistämistä. Kouvola antaa mahdollisuuden kaikille suomalaisille alan yrityksille käynnistää elintarvikkeiden vienti Suomen tärkeimpään vienti-maahan.

Lend konserni aloitti toimintansa rakennusalalla 20 vuotta sitten. Pietarissa avattiin ensim-mäinen supermarket v.1998. Tällä hetkellä supermarketteja on yhteensä kuusi, seitsemäs on rakenteilla. Parin vuoden sisällä avataan uusia marketteja saman verran. Yrityksellä on yli 500 tavarantoimittajaa. Elintarvikkeita tuodaan Suomen lisäksi mm. Saksasta, Italiasta ja Belgiasta. Palermossa ja Milanossa toimivat samankaltaiset vientikeskukset kuin Kouvolassa. Lendillä on edustus myös mm. Jekaterinburgissa, Voronezhissa, Kiovassa, Moskovassa, Kazanissa, Krasnojarskissa ja Samarassa. Lendin jakelutoiminta ei rajoitu vain omiin pietarilaisiin supermarketteihin. Yritys jakelee suomalaisia tuotteita ympäri Venäjän federaatiota. Suomalaisten tuotteiden onnistunut promootiotilaisuus oli nyt syksyllä jekaterinburgilaisessa kauppaketjussa.

Varapääjohtaja Julia Demchenko Lend konsernista kävi Suomessa kesäkuussa 2011 tutustumassa kymenlaaksolaisiin yrityksiin. Tuotteiden maku ja yksilöllisyys yllätti hänet. - En tiennyt, että Suomessa pystytään pienissä yrityksissä tällaiseen tuotantoon ja tällai-siin makuihin. Näitä me tarvitsemme myös Pietariin!

Johtaja Anna Shlianina Kauppatalo Lendistä vastaa tuotteiden ostoista. Johtaja Shlianina etsii assistentteineen jatkuvasti uusia tuotteita valikoimiin ja hänen kanssaan käydään konkreettiset neuvottelut. – Suomalaisia tuotteita tulee tällä hetkellä seitsemältä yritykseltä ja sopimusneuvottelut ovat usean yrityksen kanssa työn alla. Tuotteet ovat hyllyissä ja uusintatilaukset on jo tehty. Uusien tuotteiden osalta toivomme että meitä lähestytään keskitetysti ProAgria Kymenlaakson kautta, koska saamme heidän kauttaan tuotteet helpommin omaan valintaprosessiimme ja tiivistämme yhteistyötä koko ajan.

Yhteys venäläisen kauppaketjun ja suomalaisten välille on syntynyt ProAgria Kymenlaakson välityksellä. - Olemme hakeneet Kaakkois-Suomen elintarvikeyritysten kanssa venä-läisistä uutta asiakaskuntaa jo useamman vuoden ajan, kertoo kehityspäällikkö Tuula Repo. - Eteneminen on viimeisen vuoden aikana ollut varsin ripeää ja nyt tämä viennin
käynnistyminen on merkittävä päänavaus kuluttajien tavoittamiseksi Pietarissa ja muualla Venäjää. Olemme yhdessä yritysten ja Lendin kanssa tehneet paljon työtä jo tässä
vaiheessa ja paljon työtä on vielä edessäkin. Kun yritys ottaa yhteyttä meihin niin vienti-prosessi käynnistyy välittömästi olipa kyseessä joko vientiä suunnitteleva tai jo konkreet- tisia vientitoimia haluava yritys.

Venäläiset on vaativa asiakasryhmä ja heillä on omat erityispiirteensä. Tuotteita ja palveluja on kehitettävä asiakkaan tarpeiden mukaan. Pietarin alueella asuu suunnilleen saman verran ihmisiä kuin Suomessa, joten mahdollisuuksia siellä on ja tuon potentiaalin eteen kannattaa varmasti tehdä vähän töitäkin, arvelee Repo. - Vientikeskuksen toiminta on juuri startannut ja aika näyttää miten toiminta kasvaa ja miten toiminta vaikuttaa Kouvolan alueeseen. Viennin kehittymisen myötä merkittävimmät vaikutukset näkyvät elintarvikkeiden tuotantomäärissä.
Seuraava ponnistus yhdessä Lendin ja yritysten kanssa on Suomen maaosaston rakentaminen Venäjän suurimmille elintarvikealan messuille Prodexpoon Moskovaan.

Anjalassa toimiva Aurinkotarhat Oy on yksi Venäjälle vientiä käynnistävä yritys. - Olemme toimittaneet tuotteistamme näyte-erät Pietariin ja sopimusneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä, kertoo puutarhuri Marko Hauhtonen. Viljelemme kurkkua, tomaattia ja salaattia. Näistä tuotteista on Suomessa ajoittain ylitarjontaa, joten uusi markkinointikanava on tervetullut lisä. Vientiin meneviin pakkauksiin tarvitaan joitakin lisämerkintöjä, mutta muuten tuotteet täyttänevät ostajan laatukriteerit. Puutarhallamme vierailleet Lendin edustajat arvostivat erityisesti vihannesten puhtautta. Käytämme kasvitautien ja tuholaisten torjunnassa biologisia menetelmiä, joten tuotteisiin ei jää torjunta-aineita. Asiakkaille voi kertoa, mistä tuotteet tulevat ja miten ne on kasvatettu. Vientitoiminnassakin voi siis päästä aika lähelle lähiruuan ideologiaa, muistuttaa Hauhtonen. - Meidän kannaltamme Kouvolan vientikeskus on tietysti sijainniltaan ihanteellinen. Puolen tunnin ajomatka ostajan varastoon on varmasti lyhimpiä, mitä tuottajalla voi olla. Suomessa elintarvikkeet kiertävät keskusliikkeiden varastojen kautta, joten kotimaassakin vihannekset ovat todennäköisesti matkustaneet jo muutamia satoja kilometrejä, ennen kuin ne ovat asiakkailla.

Lendin sopimuskumppanina vientikeskuksen tavaraliikenteestä vastaa Viawest Oy Kouvolasta. Huolintaan, varastointiin ja Venäjälle menevään transito-liikenteeseen erikoistunut yritys ottaa vastaan elintarvikkeiden valmistajilta tulevat tuotteet ja kokoaa niistä Pietariin menevän lähetyserän. - Käytännössä puhutaan autokuorman tai rekkakuorman kokoluokasta. Toimituksille luodaan säännöllinen aikataulu, jonka mukaan sovitaan myös sisään tuleva tavara. Vielä ei tiedetä miten usein kuormat lähtevät, mutta elintarvikkeissa pyritään hyvin nopeaan varaston kiertoon, kertoo toimitusjohtaja Ritva Pilli. Viawest Oy hoitaa tuotteiden vientiasiakirjat, joten tavaran toimittaminen on yhtä helppoa kuin kotimaisille ostajille. Oston hoitaa toki edelleen Lendin organisaatio Pietarissa. - Ainakin alkuvaiheessa kuljetukset Kouvolasta Pietariin tapahtuvat Lendin kalustolla. Olemme tarjonneet myös kuljetusta, kertoo Pilli. Mahdollista on myös, että muualta Euroopasta Lendille tulevat tuotteet kulkisivat jatkossa Kouvolan kautta.

Lisätietoja:
Tuula Repo
kehityspäällikkö, MMM
ProAgria Kymenlaakso ry
Hovioikeudenkatu 16
45100 KOUVOLA
p. 020 747 3406, tuula.repo@proagria.fi

Tiedotusmateriaalia on ladattavissa osoitteesta: www.materiaalit.fi/vire

 

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.