SIKATALOUDEN TULOSSEMINAARI 2013

12.11.2013

ProAgria ja MTT / Siantuntijat

Miksi lihasikaa yskittää, mitä tekevät Siantuntijat bittiavaruudessa ja löytääkö kuluttaja kyljyksen lähtöpisteeseen? Näihin ajankohtaisiin aiheisiin paneudutaan Sikatalouden tulosseminaarissa 2013. Päivän aikana luodaan läpileikkaus ”Tilatutkimuksella uusia ratkaisuja sikojen komponenttiruokintaan” - eli Tilaruokinta-hankkeen tuloksiin hankkeen loppuseminaarissa. Lisäksi kuullaan, mitä uutta kuuluu immunokastraatio- ja WQ-tutkimusten tiimoilta.

Tilatutkimuksella tietoa emakoiden liemiruokinnasta ja kuidun käytöstä

Kaksi ja puolivuotinen ”Tilatutkimuksella uusia ratkaisuja sikojen ja siipikarjan komponenttiruokintaan” -hanke loppuu tänä vuonna. Hanketta ovat toteuttaneet MTT, ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu sekä Siipikarjaliitto ry.

Hankkeen sikaosion puitteissa on tilatutkimuksen keinoin kartoitettu emakoiden liemiruokinnan toteutumista käytännössä sekä eri kuitulähteiden soveltuvuutta tiineiden emakoiden kuitu- ja puuhamateriaaliksi. Tärkeä tutkimusaihe on ollut myös imevien ja vieroitusikäisten porsaiden mahahaava. Tutkimuksissa on paneuduttu niin vaivan esiintymiseen kuin sen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Loppuseminaarissa esitellään hankkeen tuoreimpia, aikaisemmin julkaisemattomia tutkimustuloksia, arvioidaan komponenttiruokinnan taloudellisia vaikutuksia sekä pohditaan uusien tiedonvälityskeinojen toimivuutta tutkimuksen ja neuvonnan työkaluina.

Yskivän sian arvoitus ja sikalakierros kuluttajan silmin

Porsasyskä on taltutettu, mutta silti yskä vaivaa ajoittain myös lihasikoja. Helsingin Yliopiston kliinisen eläinlääketieteen osastolla yskän syitä, seurauksia ja ennaltaehkäisyä on tutkittu 19 sikalasta kerätyn aineiston avulla. Toimiva sikala – hankkeessa puolestaan on auottu välikasvatuksen kiemuroita kirjallisuusselvityksen ja tilakäyntien avulla. Tulosseminaarissa esitellään nyt hankkeen ensimmäisiä tuloksia. 

Immunokastraatio puhuttaa tuottajia ja kuluttajia. Vaikeaan aiheeseen on tarttunut myös tutkimus. Nyt pohditaan, käyttäytyykö immunokastroitu sika eri tavalla kuin perinteinen leikko tai emakkoporsas. WQ-kartoituksessa suomalaiset sikalat saivat erittäin hyvät arvosanat. Tällä kertaa WQ-aineistoa avataan lisää kertomalla sikalaympäristön vaikutuksista suomalaisten sikojen hyvinvointiin. 

Kuluttajaa kiinnostaa nykyään entistä enemmän, mistä liha lautaselle tulee. Osa haluaa luomuna tuotettua sikaa, mutta mitkä ovat luomusian tuottamisen mahdollisuudet käytännössä?  Aukoton laatuketju taas olisi niin kuluttajan kuin tuottajankin etu ja siihen tarvittavaa tietoa meillä onkin kerättynä jo nyt ja parhaillaan niitä kootaan yhteen Suvali-hankkeissa.  

Päivän päätteeksi käydään sikalassa kuluttajan matkassa ja saadaan tietää, mitä on reilu sianlihantuotanto kuluttajan ja tuottajan näkökulmasta. Kohtaavatko näkemykset ja löytyykö avoin keskusteluyhteys?

Lisätietoja:

ProAgria:       
kotieläinagronomi Maija Yliaho, ProAgria Etelä-Pohjanmaa, 040 5290832, maija.yliaho@proagria.fi
toimitusjohtaja
Ari Nopanen, ProAgria Lihaosaamiskeskus, 0400 432 582, ari.nopanen@proagria.fi

MTT:              
vanhempi tutkija Hilkka Siljander-Rasi, MTT Kotieläintuotannon tutkimus, 029 5317750, hilkka.siljander-rasi@mtt.fi

 

Siantuntijat facebookissa: https://www.facebook.com/Siantuntijat

Tietokortit: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Rehutaulukot/Tietosiilo/Tietokortit

Sikaseminaari: http://www.proagria.fi/tapahtumat/sikatalouden-tulosseminaari-2013-1676

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.