Sikahavaintoja-kirja

10.06.2011

Lue sikaa - paranna tuloksia

Suomen 1,4 miljoonaa sikaa antavat jatkuvasti merkkejä itsestään. Ymmärrämmekö ja osaammeko tulkita sikojen antamia merkkejä niiden terveydestä, hyvinvoinnista, ravitsemustilasta ja tuotoksesta? Opettelemalla hyödyntämään näitä merkkejä voimme ehkäistä tauteja, parantaa hyvinvointia ja optimoida tuotantoa, jolloin kannattavuus paranee.

Sikahavaintoja-kirja antaa välineitä sikojen antamien merkkien näkemiseen ja hyödyntämiseen. Se ilmestyi 16.6.2010 ProAgria Keskusten Liiton julkaisuja -sarjassa. Kirja on tarkoitettu sikatilayrittäjille, sika-asiantuntijoille ja eläinlääkäreille.

Katso, mieti ja toimi

”Sianhoitajan hyvä ammattitaito näkyy kokonaisuuksien hallintana, jossa myös yksilöt huomioidaan. Sikahavaintoja-kirja auttaa havaintojen tekemisessä ja tulkinnassa eli sikasilmän kehittämisessä”, toteaa sika-asiantuntija Harri Äijö ProAgria Liha Osaamiskeskuksesta. Itsekin sikoja kasvattava Äijö on suomentanut ja toimittanut kirjan Suomen olosuhteisiin soveltuvaksi.

Merkkejä luettaessa tulee sikoja tarkkailla tietoisesti, etsiä syitä ja lopulta ryhtyä käytännön
toimenpiteisiin ongelmien korjaamiseksi. Hollantilaiset eläinlääkärit Jan Hulsen ja Kees Scheepens ovat käyttäneet asiantuntemustaan sekä laajaa kokemustaan sioista ja maatalousyrittäjistä kirjoittaessaan käytännönläheisen Sikahavaintoja-kirjan. Siihen on koottu sikojen parissa työskentelevien avuksi runsaasti esimerkkejä ja lähes 300 havainnollista valo- ja piirroskuvaa sikojen ja sikaryhmien käyttäytymisen, asentojen ja fyysisten ominaisuuksien tulkitsemiseksi.

Sikoja tarkkailtaessa on tärkeää olla menemättä suoraan johtopäätöksiin, vaan aina ensin kannattaa kysyä kolme kysymystä: Mitä näen? Mistä se johtuu? Mitä se merkitsee? Esimerkiksi makuualueelle ulostava emakko voi kertoa jotakin pihaton ilmanvaihdosta tai kuivasti yskähtelevät porsaat voivat viestittää liian tehokkaasta lattialämmityksestä. Tällaisia merkkejä lukemalla pääsee tekemään korjaavia toimenpiteitä. Tämän kirjan avulla voi hyödyntää havainnoimalla kerättyä tietoa ja parantaa tilan tuloksia.

Julkaisun ulkoasu, hinta ja saatavuus

Kirjan koko on B5 ja laajuus 104 sivua, nelivärikuvitettu. Kirjan myyntihinta on kustantajalta tilattaessa
25€ €, sis. alv 10 %. Hinta sisältää toimitus- ja postikulut. ISBN 978-951-808-201-2. Kirjastoluokka 67.43. Kirjaa voi ostaa kirjakaupoista ja useimmista ProAgria Keskuksista sekä tilata kustantajalta ProAgria Keskusten Liitosta, puh. 020 747 2485 tai myynti@proagria.fi. Lisätietoja ja tilaukset myös netistä osoitteesta: www.proagriaverkkokauppa.fi.

Julkaisu on saatavana myös e-kirjana, jonka hinta on 25 €€, sis. alv 24 %. ISBN 978-951-808-202-9. Lisätietoja ja tilaukset: www.ellibs.fi > Sikahavaintoja.

Huom! Kirja on myynnissä 12.12.2014 asti.

Lisätiedot

Lisätietoja kirjasta antavat ProAgria Liha Osaamiskeskuksesta sika-asiantuntija Kati Kastinen, kati.kastinen@proagria.fi, puh. 040 192 7448 tai ProAgria Keskusten Liitosta markkinointi- ja viestintäjohtaja, suvi.anttila@proagria.fi, puh. 040 560 8551. Arvostelukappale- ja kansikuvapyynnöt: toimistosihteeri Heidi Aarnio, heidi.aarnio@proagria.fi tai puh. 040 356 1693.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.