Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä

10.06.2011

Nautojen terveysjalostus vaatii pitkäjänteisyyttä mutta kannattaa

Lypsykarjan jalostusohjelman vastuullinen toteuttaminen edellyttää, että myös heikommin periytyvät ominaisuudet otetaan huomioon. Tällaisia ovat muun muassa terveysominaisuudet. Niiden merkityksestä jalostuksessa keskustellaan paljon, mutta niihin ei välttämättä kiinnitetä kuitenkaan huomiota vaan ohitetaan helposti ominaisuuksien alhaisen periytyvyyden vuoksi.

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat terveys- ja hyvinvointijalostuksen edelläkävijöitä. Terveystietojen keruu aloitettiin Suomessa jo 70-luvun lopulla, ja ensimmäiset terveysindeksit julkaistiin vuonna 1990. Vastaavien tietojen kerääminen ja jalostusindeksien kehittäminen on aloitettu joissakin maissa vasta viime vuosina, eivätkä kaikki maat vieläkään käytä terveystietoja laajasti jalostustyössään.

– Suomalaisen lypsykarjan perinnöllisestä kehityksestä vastaavan jalostusorganisaation on otettava myös terveysominaisuudet huomioon jalostuksessa ja tarjoamassaan eläinaineksessa. Terveysominaisuuksien jalostaminen on alhaisen periytyvyyden vuoksi haastavaa ja vaatii pitkäjänteisyyttä. Kaikesta huolimatta se on taloudellisesti kannattavaa, painottaa tutkimusagronomi Jukka Pösö.

Suomessa terveysjalostuksen vahvuutena on testattujen tyttärien lukumäärä sonnia kohden. Kun jälkeläisiä arvostellaan paljon, arvostelun varmuus kasvaa alhaisesta periytymisestä huolimatta. Monissa muissa maissa tuotannossa on Pohjoismaita enemmän lehmiä, mutta arvosteluihin on käytettävissä vähemmän jälkeläisten tuloksia kuin meillä.

Jalostuksen mahdollisuuksia vaikuttaa eläinten terveyteen ja hyvinvointiin käsitellään Kuopiossa 1.-2.12.2010 järjestettävässä valtakunnallisessa Lypsykarjaseminaarissa. Seminaarin muina aiheina ovat mm. suomalaisen maitoalan vahvuustekijät ja tulevaisuuden avaimet sekä lihateollisuuden ja jalostuksen yhteinen näkemys siitä, että liharotusiemennyksien käyttö lypsykarjoissa tuo jalostuksellista etua karjan omistajalle ja tarjoaa lihateollisuudelle parempaa raaka-ainetta risteytyseläimistä. Lisäksi seminaarissa käsitellään tilan johtamisen ja toiminnan tehostamista ulkoistamalla. Se antaa yrittäjälle mahdollisuuden keskittyä siihen, missä hänen työpanoksensa on merkittävin.

Lypsykarjaseminaari on Faban vuosittain järjestämä tapahtuma, joka on tarkoitettu kaikille lypsykarjan ja maidontuotannon parissa työskenteleville tuottajille ja asiantuntijoille. Se kokoaa lypsykarjankasvattajat keskustelemaan ajankohtaisista maidontuotantoon ja lypsykarjajalostukseen liittyvistä asioista. Seminaarin yhteydessä jaetaan palkinnot Valtakunnallisten lypsykarjan jalostuskilpailujen voittajille. Lisätietoja seminaariohjelmasta ja seminaari-ilmoittautumiset www.faba.fi.

Myös tiedostusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seminaariin!

Lisätietoja: Tutkimusagronomi Jukka Pösö, puh. 020 747 2071, viestintäpäällikkö Ulla-Mari Sundelin-Ryytty, puh. 0400 614 046

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.