På svenska

2 min lukuaika

Gips, fiber och strukturkalk – användbara material för jordbruk och rådgivning

Kipsikuitukalkki kansikuva se

Gips, fiber och strukturkalk – användbara material för jordbruk och rådgivning

På denna webbplats har vi samlat det senaste materialet om användning av gips, jordförbättringsfiber och strukturkalk samt om fördelarna för jordbrukaren och miljön. Jordförbättringsmedlen är ett verktyg för att sörja för åkermarkens bördighet och förhindra övergödning av intilliggande vattenområden.
På webbplatsen finns guiden Gips, fiber och strukturkalk, videor samt inspelningar och presentationer från ett webbinarium som hölls den 8 december 2021.
Materialet har tagits fram i samarbete med projekten KIPSI (GIPS), KUITU (FIBER) och Rakennekalkki (Strukturkalk). Mer information om olika jordförbättringsmedel och användning av och forskning i jordförbättringsmedel finns på projektens respektive webbplats. Helheten är en del av miljöministeriets program för effektiverat vattenskydd.

Guiden Gips, fiber och strukturkalk för jordbrukare

Guiden Gips, fiber och strukturkalk för jordbrukare beskriver vad olika jordförbättringsmedel är, hur de påverkar i marken, vilka frågor som ska beaktas vid användningen och vilka fördelar som uppstår. Den praktiska guiden är inte enbart avsedd för jordbrukare utan även för jordbruksexperter, rådgivare och alla som är intresserade av vattenvård.
  • Länken till guiden läggs ut före utgången av januari.

Inspelningen av webbinariet: Gips, fiber och strukturkalk – ny kunskap om miljövinster

På webbinariet den 8 december 2021 presenterades de viktigaste resultaten av projekten.

Videor

Korta videor presenterar fördelarna med och användningen av jordförbättringsmedel. Presentatörerna är experter och jordbrukare som har använt jordförbättringsmedel. (Videor med svensk textning.)

Mer information om projekten

Sami Talola, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Jaana Uusi-Kämppä, etunimi.sukunimi@luke.fi
Juha Kääriä, etunimi, etunimi.sukunimi@turkuamk.fi