Nauti laiduntamisen eduista!

2 min lukuaika

Uutinen

Muistilista laiduntamiseen

Justiina

Tehokkaasti toteutettu laiduntaminen säästää aikaa, työtä ja rahaa: laidunnettua rehua ei tarvitse kerätä, säilöä, jakaa navettaan ja kantaa pöydältä rehujäämiä tunkiolle, vaan eläimet hoitavat itse koko ketjun sekä bonuksena lannoituksen! Laiduntaminen myös lisää eläinten hyvinvointia, ja sillä on tutkitusti positiivinen vaikutus terveyteen, etenkin sorkkiin ja jalkoihin.

Laiduntaessa lohkojen koon suunnittelu kannattaa tehdä tarkoin, että saadaan laidun syötettyä mahdollisimman tehokkaasti. Lohkojen kokoon vaikuttaa satotaso ja laidunnettavien eläinten määrä. Hyviä nyrkkisääntöjä on uudelle lohkolle siirryttäessä nurmen korkeus 25-40 cm. Mikäli laidunalaa on vähän, on osa-aikalaidunnus hyvä vaihtoehto. Monipuolinen laidunseos on tärkeä, koska kesien välillä on vaihtelua.

Huolehdi kasvu uudelleen käyntiin!

Laitumen jälkikasvukyky heikkenee, jos se syötetään alle 10 senttiseksi. Lohkot kannattaa puhdistusniittää heti syötön jälkeen, jos lohkolle jää korsiintunutta nurmea. Nurmi tarvitsee noin kolmen viikon lepokauden kasvaakseen jälleen syöttökorkuiseksi.

Tarkista veden saanti!

Hyvätuottoinen lehmä juo helteellä jopa 200 litraa päivässä, joten veden tulisi olla mahdollisimman helposti saavutettavissa: matka juomapisteelle saisi olla mieluiten alle 250 m. Painevesijärjestelmä helpottaa isoissa karjoissa työmäärää. Mieti myös, miten vesipisteen ympäristö saadaan pysymään kesän aika kunnossa, jos pistettä ei siirrellä.

Vältä lämpöstressi, myös umpilehmillä ja hiehoilla!

Lämpöstressi alentaa maitotuotosta ja hedelmällisyyttä. Lämpöstressistä kärsivä eläin syö vähemmän karkearehuja, sillä märehtiminen tuottaa lisää lämpöä. Vähentynyt karkearehun syönti laskee maidon pitoisuuksia. Lämpöstressistä kärsineen umpilehmän maitotuotos laskee seuraavalla tuotoskaudella jopa 500-1000 kg. Myös sikiö kärsii lämpöstressistä: kasvu heikkenee sekä kohdussa, että vasikkana, ja lämpöstressi näkyy jopa vasikan ensikkokauden maitotuotoksessa ja poiston todennäköisyydessä! Varmista, että kaikki eläimet pääsevät halutessaan varjoon, hyvä vaihtoehto on myös ottaa hellekaudella eläimet navettaan keskipäiväksi.

KUUNTELE TÄÄLTÄ LAIDUNAIHEINEN PODCAST