Maatilan energiasuunnitelma on nyt Neuvo 2020 -palvelu

10.06.2011

Maatilojen energiatehokkuuden arvioinneilla päästään kiinni säästämismahdollisuuksiin ja energiaomavaraisuuden kasvattamiseen

 
Maatilojen energiankäyttöä ja sen tehostamista voi arvioida ja kehittää yhdessä koulutettujen ProAgrian asiantuntijoiden kanssa. Maatilan energiasuunnitelman avulla saadaan selville tilan energiankulutus, energiatehokkuus suhteessa toimialaan, mahdollisuudet energiansäästöön ja tuotantoon sekä arvio kannattavista ja tilalle sopivista energiaratkaisuista. 
 
- Maatilan energiasuunnitelman avulla tilat voivat kehittää energiatehokkuuttaan ja uusiutuvien energioiden käyttöä ja tuotantoa kustannustehokkaasti. Suunnitelmassa arvioidaan lisäksi tilan mahdollisuuksia lisätä energiaomavaraisuutta sekä energian tehokasta käyttöä tuotannossa, kiteyttää ProAgria Etelä-Suomen toimitusjohtaja Ari Toivonen.
 
Maatilan energiasuunnitelma perustuu yhdessä muiden energia-alan toimijoiden kanssa kehitettyyn energiasuunnitelmaan. ProAgrian osaamista on viedä kehityskohteet käytäntöön ja sitoa tiiviisti maatilan tuotanto kokonaisuudessaan energiankäytön tehostamiseen.
 

Nykytilakartoituksesta energiansäästökohteisiin

 
Maatilan energiasuunnitelmassa arvioidaan ja selvitetään tilan energiankulutus ja kulutusjakauma esimerkiksi yksityistalouteen ja tuotantoon. Säästömahdollisuudet arvioidaan rakennusten ja tuotannon energiatalouden näkökulmista. Toimenpide-ehdotuksessa on konkreettisia keinoja, joilla energiatehokkuutta voidaan lisätä. 
 

Tuotannon erilaiset vaihtoehdot puntariin

 
Jo tehtyjen energiankulutuslaskelmien perusteella maidontuotannon suora energiankulutus navetassa on noin 0,28 kWh/maitolitra ja kustannuksena jopa 5 % maitolitran hinnasta. Rehutuotannon energiankulutus on samaa tasoa tuotettuun maitoon suhteutettuna. Kustannussäästöjä voi löytyä työn suunnittelussa, tuotantorakennuksessa, rehun käsittelyssä ja viljelyssä. Parhaat kehityskohteet ovat kuitenkin tilakohtaisia, kertoo kehityspäällikkö Maarit Kari ProAgria Keskusten Liitosta.
 
Energiaa käytetään maatilalla keskimäärin 150 000 kilowattituntia vuodessa. energiamäärästä kolmannes kuluu työkoneiden polttoaineisiin, vajaa puolet lämmitykseen ja neljännes sähkölaitteisiin. Energian käyttö vastaa noin seitsemän sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.
 

Lisätietoja

johtaja Ari Toivonen, ProAgria Etelä-Suomi, 020 7472501, ari.toivonen@proagria.fi
kehityspäällikkö, Maarit Kari, ProAgria Keskusten Liitto, 020747 2488, maarit.kari@proagria.fi 
 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.