Luomuviljamarkkinoilla katseet kääntyneet kohti uutta satokautta

27.06.2014

Suuret hintamuutokset luomuviljamarkkinoilla ovat antaneet odottaa itseään. Hintanoteeraukset Suomessa ovat pysyneet lähes muuttumattomina syksystä 2013 lähtien. Kesäkuun kuluessa suomalaisten luomuviljanostajien katseet kohdistuvat nyt niin tavanomaisesti viljellyn kuin luomuviljan markkinakehitykseen Suomen rajojen ulkopuolella. Suomen näkökulmasta erityisen tärkeän Saksan ynnä muun Keski-Euroopan luomumarkkinoiden ennustaminen on haastavaa. Vaikka viljamarkkinat Euroopassa kasvavat jatkuvasti, ovat ne kuitenkin volyymiltaan pienet ja paikalliset. Keskisadot ovat vaatimattomia ja vuosittaiset vaihtelut sadon määrissä maittain suuria. Lisäksi luomutoimijoiden kirjo on hyvin laaja. Eurooppalaisilta luomuviljamarkkinoilta puuttuu reaaliaikainen ja avoin hintaseuranta.

Viime vuosina luomuviljan hintapreemio eli ero tavanomaisesti tuotetun viljan hintaan on ollut kohtuullisen suuri Suomen lisäksi esimerkiksi Pohjois-Amerikassa. Yleensä hinnan kohoaminen johtuu suuresta kysynnän kasvusta yhdistettynä epäilyihin tuotannon vajavaisuudesta. Luomumarkkinoihin on kuulunut aina paikallisuus, eli suuri osa tuotteista on tuotettu, edelleen valmistettu ja kulutettu paikallisesti. Kuitenkin merkittävä osuus luomuviljamarkkinoiden raaka-aineesta seilaa tänä päivänä maailman kolkasta toiseen. Suuri hintapreemio lisää viljakaupan osapuolten kiinnostusta etsiä vaihtoehtoisia myynti- tai ostokanavia, ohi paikallisten tahojen. Luomuvilja liikkuu suhteellisen edullisesti pitkiä matkoja, rahtikulut ovat nykyään harvoin olleet este maailmanlaajuisen kaupan kehittymiselle. Suomalaisen luomuviljan hinta määräytyy siis maailmanlaajuisen markkinatilanteen mukaan.

Euroopan tavanomaisen viljan satoennusteet näyttävät kohtuullisilta. Kevät ja alkukesä eivät ole tuoneet tullessaan mullistavia uutisia talvituhoista ja kevätkylvöt ovat onnistuneet keskimäärin normaalisti. Tämä pätee myös luomuviljaan. Itä-Euroopan ja Mustanmeren alueen luomuviljasadon markkinoille tulo kesän ja syksyn aikana on iso ja vaikeasti ennustettava tekijä. Venäjä on pyrkinyt saamaan enemmän omaa sertifioitua luomuviljaa maailmanmarkkinoille, mutta Krimin kriisi on vaikeuttanut missiota. Ukraina on iso luomuviljan tuottaja, joten kriisin kehittyminen vaikuttaa suoraan markkinoihin.

Suomessa kevään kylvöikkuna on venynyt historiallisen pitkäksi ja kasvukauden alku on ollut osalla tiloista erityisen haastava joko liiallisen märkyyden tai kuivuuden takia. Syysviljat ovat talvehtineet keskimäärin kohtalaisesti. Rehuviljojen, mallasohran ja leipäviljojen markkinakehitys on täysi arvoitus, öljykasvien markkina käynee kuumana syksyyn päin mentäessä. Herneelle ja härkäpavulle löytyy alueittaista kysyntää. Viljelijän kannattaa joka tapauksessa olla yhteydessä ostajaan nyt hyvissä ajoin, jos syksyn sadolle ei ole vielä osoitetta.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.