Lampaiden tuotosseurannasta hyöty lammasyritykselle ja koko toimialalle

02.07.2016

ProAgrian lampaiden tuotosseuranta on tärkeä työväline sekä lampurille oman yrityksen johtamisessa entistä tuottavammaksi sekä koko alalle kasvun näkökulmasta. Lampaiden tuotosseurannassa olevien lampureiden ja uuhien määrä on ollut kasvussa viimeisten vuosien aikana.  Lampaiden tuotosseurannan tiedot ovat lampureiden käytössä jatkuvasti ja alaa ohjaaviksi ne kootaan kerran vuodessa.

Määrätietoisella työllä parempiin tuloksiin

Tuotosseurantauuhien määrä on noussut 20 616 tuotosuuheen eli kolmannekseen maamme uuhista. Tuotosseurantaan kuuluvalla lammastilalla on keskimäärin 58,24 uuhta. 

Suomenlammas on edelleen suosituin rotu, joita on 74 prosenttia tuotosseurantaan kuuluvista uuhista. Seuraavaksi suosituimpia ovat texel ja kainuunharmas, joista texel-uuhien määrä nousi. Neljänneksi suosituin on oxford down ja sen jälkeen risteytykset. Uusien rotujen uuhimäärä on lisääntynyt hieman edellisvuodesta.

Tuotosseurantauuhien lukumäärä väheni ainoastaan dorset- ja kainuunharmasroduissa. Eniten nousua oli suomenlampaassa ja texelissä. Texel rodulla ylittyi 1 000 uuhen rajan.

Suomenlammas säilytti odotetusti kärkisijan sikiävyydessä. Ykkössija karitsatuotoksessa siirtyi suomenlampaalta dorsetille, nousua tuli 2,19 kg edelliseen vuoteen verrattuna. Suurin nousu oli ahvenanmaanlampaalla, jonka karitsatuotos nousi tasan kolme kiloa.

Kuuden viikon painoissa sulfolk nousi eniten, 1,15 kg. Aikuispainoissa raskain on edelleen oxford down, vaikka paino laski 8 kg edellisvuoteen verrattuna. Texelin paino nousi 10,5 kg edellisvuoteen verrattuna. Nousua aikuispainoon tuli myös dorsetilla ja kainuunharmaalla. Aikuisten uuhien punnituksella pyritään seuraamaan aikuisten uuhien koon kehitystä. Tavoitteet määritellään rotukohtaisissa jalostusohjesäännöissä.

Karitsatuotos kasvussa

Lammastilojen rakenne on edelleen monipuolinen. Isoja tiloja on tullut lisää ja pienet vähentyneet. Eniten kasvua oli 50–99 uuhen katraskokoluokassa, joka nousi yleisimmäksi katraskokoluokaksi. Syntyneiden karitsoiden määrä uuhta kohden nousi hieman vanhemmilla uuhilla ja pysyi lähes samana nuorilla. Karitsointien osuus tuotosuuhien kokonaislukumäärästä nousi 89 prosenttiin.

Karitsoiden painot pysyivät samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna. Korkein keskimääräinen kuuden viikon painotulos saavuttiin Etelä-Pohjanmaan alueella, jossa paino nousi 17,67 kg/uuhta kohden. Pohjanmaa säilytti kakkossijansa 17,58 kg tuloksella. Pohjois-Savo nousi nuorten uuhien ykköseksi 19,07 painotuloksella.

Karitsatuotos kuvaa uuhen vuoden aikana syntyneiden karitsoiden ikäkorjattujen kuuden viikon painojen summaa. Karitsatuotos jatkoi nousuaan 630 g edelliseen vuoteen verrattuna. Nuorilla uuhilla karitsatuotos laski hieman. Vanhoilla uuhilla ykkössijaa piti edelleen Finska Hsk. 43,59 kg/uuhi tuloksellaan. Nuorissa uuhissa kärkeen nousi Kainuu 29,47 kg/ tuotos/ uuhi tuloksella. Kertatuotoksessa kärkeen kiilasi Pohjois-Savo 28,78 kg. 

Kaikkien karitsoiden päiväkasvu nousi. Päiväkasvu nousi 235 grammasta 240 grammaan. Nousua tuli sekä uuhi- että pässikaritsoilla. Parhain päiväkasvu oli suffolkilla 374 g/pvä, toiseksi paras tulos oli kolmiroturisteytys texel–oxford down–suomenlammas -yhdistelmällä 278 g/pvä ja kolmantena suomenlammas-dorset risteytykset 268 g/pvä.

Pässien määrä väheni hieman

Laaja pässivalikoima on tärkeä perinnöllisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Eri sukuisia pässejä toivotaan säilytettävän tiloilla. Harvinaisista alkuperäisroduista on kerätty myös siementä geenipankkiin. Turkislampaan ja suffolkin ohella uutena rotuna on otettu käyttöön dorper, mutta niitä ei näy vielä yhteenvedoissa. Risteytyksiä käytetään yllättävän paljon, vaikka suosituksena on käyttää aina puhdasrotuisia pässejä.

Siitoksessa käytettyjen pässien määrä väheni 20 kappaleella. Kuitenkin texel-rotuisten pässien määrä jatkoi edellisenä vuonna alkanutta kasvuaan.

Punnitukset erittäin tärkeä mittari

Karitsoiden punnitustulosten määrä nousi 2 320 karitsalla edellisvuodesta. Itäfriisiläistä maitolammasta ei ollut vuonna 2015 puhdasrotuisena, joten se jäi pois tilastosta. Erilaisten risteytysten suosio on kasvanut. Tilastoihin on julkaistu ne, joiden määrät ovat isoimmat tai jotka ovat vakiintuneet suomalaiseen karitsantuotantoon.

Kolmen päivän paino ts. syntymäpaino on tärkeä tieto, jonka avulla voidaan seurata muun muassa uuhenruokinnan onnistumista tiineyden lopulla. Karitsan sopiva koko antaa hyvät edellytykset sekä karitsointien onnistumiseen että karitsan alkukasvatukseen.

Kuuden viikon paino (42 pv) kuvaa hyvin karitsan alkukasvatuksen onnistumista, johon vaikuttaa erityisesti emon maidontuotanto. Viime vuoden tuloksissa dorset nousi kärkeen kuuden viikon painojen keskiarvoissa 19,56 kilolla. Texel säilyi ykkösenä parhaiden karitsoiden ryhmissä 24,17 kg ja 26,78 kg tuloksilla. Neljän kuukauden paino (120 pv) kuvaa karitsoiden kasvukykyä ja ruokinnan onnistumista, parhaat karitsat lähtevät teuraaksi jo tämän punnituksen jälkeen tilakohtaisesta tavoitepainosta riippuen. Suffolk saavutti parhaat 4 kk painot kaikissa ryhmissä huimilla tuloksilla 46,98–58,36–62,50 kg parantaen edellisen vuoden tulosta 4,9–9,0 kilolla.

Teurastulokset pysyivät ennallaan

Nettopainokasvu on tärkeä mittari, koska se kuvaa kuinka monta grammaa lihaa karitsat ovat päivässä tuottaneet. Nettopainokasvu nousi vuoden 2013 tasolle. Teurasprosentti, joka lasketaan elopainosta suhteessa ruhopainoon, pysyi samalla tasolla kuin aikaisemmin. Liharoduilla teurasprosentti on yleensä korkeampi kuin alkuperäisroduilla. Kasvatusaika lyheni hieman edellisestä vuodesta, mutta pysyi kuitenkin melko pitkänä.

Lyhyemmällä kasvatusajalla saadaan yleensä säästöä ruokinta-, rakennus- ja hoitokustannuksiin, mikä parantaa kannattavuutta. Teurasluokissa U- ja P-luokkien osuudet ovat lisääntyneet. Suurin osa ruhoista saa kuitenkin edelleen O-luokan lihaksikkuudesta. Rasvaisuudessa 1- ja 3-luokat ovat lisääntyneet, kuitenkin edelleen 2-luokka on yleisin.

Kiinnostuitko hittilistapässeistä?

Jalostusarvon ennusteilla eli BLUP-indekseillä maan parhaiksi rankatut pässit ja uuhet on listattu. Huippupässejä voi testiparittaa tilan uuhille WebLampaan Sukutaulu-näytöllä. Ohjelma näyttää sukusiitosasteiden lisäksi pässin tuotostiedot sekä sähköisen sukupuun.

Hittilistojen laajat versiot löydät alla olevista tiedostoista viikon 32 alusta alkaen. Linkki tuloksiin löytyy myös Suomen Lammasyhdistyksen sivuilta Jalostus-osiosta. Uuhien ja pässien listoja ristiinlukemalla voi onnistua räätälöimään itselleen unelmayhdistelmän seuraavaksi isäpässiksi.

Jaa

Artikkelit

  • Lammas ja vuohi

    Tarjoamme lammas- ja vuohitilan tarpeisiin ja tueksi kannattavuuden parantamiseen ammattitaitoisen asiantuntijajoukon ja kattavat palvelut.

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.