Lammasalalla positiivinen vire

2 min lukuaika

Uutinen

Lammastiloilla eletään odottavissa tunnelmissa.

Lammastiedotuskesakuunettiartikkeli

Lammastiloilla eletään odottavissa tunnelmissa. Tuotannon painotuksissa on tehty uusia valintoja; lihan rinnalla hyödynnetään myös muiden lammastuotteiden kuten villan ja maisemanhoidon mahdollisuuksia.

- Investointeja ja tuotannon aloituspäätöksiä siirretään siihen asti, kunnes uuden ohjelmakauden tukiehdot ovat selvillä. Villabuumille toivotaan jatkoa, ja villa-alalla onkin lähdetty kehittämään ketjun toimintaa yhteistyössä, kertoo lammastuotannon asiantuntija Milla Alanco-Ollqvist ProAgriasta.

Luontoarvot kiinnostavat lampureita ja monet ahertavat kesällä maisemahoitokohteissa tehden kymmeniä kilometrejä laidunaitaa. Kotimaan matkailun lisääntymisen myötä paimenlomien suosio on lisääntynyt viimevuosina huimasti. Alanco-Ollqvistin mukaan myös tarjontaa löytyy aikaisempaa enemmän.

Lampaiden tuotosseurannan tulokset kertovat onnistumisista ja alan kehityksestä

Tuotosseurantaan kuului viime vuonna 20 471 uuhta eli noin kolmannes kaikista suomalaisista uuhista, mikä on hyvä taso kansainvälisessä vertailussa. ProAgrian ylläpitämät lampaiden tuotosseuranta sekä lammasrotujen kantakirjat turvaavat paitsi geenivarojen kestävän käytön, myös luotettavat ja laajat sukulaistiedot sekä korkeatasoiset tuotostiedot lampureiden päätöksenteon pohjaksi.

Suomaisilla tuotosseurantatiloilla on keskimäärin 61 uuhta tilaa kohden. Pieniä alle 50 uuhen tiloja löytyy edelleen paljon, mutta yli 100 uuhen tilojen osuus on kasvanut.

- Varsinkin tilakoon kasvaessa tulosten mittaamisen tärkeys korostuu ja tuotostietoja hyödynnetään aktiivisesti tilan toiminnan johtamisessa eläinaineksen jalostuksen ohella, painottaa Milla Alanco-Ollqvist.

Alkuperäisrodut edelleen suosituimmat rodut Suomessa, liharotujen ja risteytysten suosio nousussa

Suomenlammas on edelleen suosituin rotu, sen osuus karitsoineista uuhista on 70 prosenttia. Suomenlammas on suosittu rotu myös risteytyksissä, esimerkiksi suomenlammas-texel ja suomenlammas-dorset rotujen yhdistelmät. Risteytyksillä pyritään parantamaan karitsoiden kasvukykyä ja lihaksikkuutta. Kaikkien uuhien keskimääräinen vuonuekoko on pysynyt korkealla, 2,28 karitsaa uuhta kohden.