Laidunyhdistyksen nurmipalkinto Maatalousyhtymä Konttiniemelle Polvijärvelle

09.10.2015

Laidunyhdistys ry.                                                                               
Mediatiedote, julkiasuvapaa 9.10.2015

 

Laidunyhdistyksen nurmipalkinto Maatalousyhtymä Konttiniemelle Polvijärvelle - Pohjoiskarjalainen luomumaitotila satsaa voimakkaasti luomumaidon tuotantoon

Laidunyhdistys jakaa vuoden 2015 nurmipalkinnon KoneAgriassa Tampereella 9.10.2015. Järjestyksessään viides nurmipalkinto luovutetaan Maatalousyhtymä Konttiniemen yrittäjille Lauri, Vuokko ja Soile Tanskaselle osoituksena onnistuneesta ja tuloksellisesta nurmentuotannon kehittämisestä.

Avoin ja ennakkoluuton ote menestyksen takana

– Konttiniemen tilan rehutuotanto perustuu tehokkaaseen ravinteiden kierrätykseen ja nurmipalkokasveihin. Tilan käyttämät nurmiseokset harkitaan tarkasti ja apila on saatu viihtymään pelloilla hyvin. Monipuolisten nurmiseosten lisäksi tila panostaa lohkojen kalkitukseen sekä maan kasvukuntoon. Nurmentuotannon kehittämisen tuloksena kaikilla lohkoilla saadaan keskimäärin 6 000 kg ka/ha. Yrittäjät ovat aktiivisesti mukana erilaisissa hankkeissa ja koulutuksissa. Tilalla muutama vuosi sitten oli Pellot Tuottamaan -hankkeen myötä herne-vilja seoskasvusto- ja virnalaidunkoe. Koelohkoilla järjestettiin pellonpiennartapahtuma, joka kiinnosti laajasti alueen viljelijöitä, kertoo tilan nurmiasiantuntijana toimiva Kaisa Matilainen ProAgria Pohjois-Karjalasta.

Maatalousyhtymä Konttiniemi elää luomumaidontuotannosta. Tilalla on 42 lehmää, joiden keskituotos 10 000 kiloa maitoa. Nurmialaa on 65 hehtaaria, josta laidunalaa 14 hehtaaria. Yhtymän kokonaispeltoalan on 92 hehtaaria.

Hyvä säilörehu ja laiduntaminen perustana huipputuotokselle

Konttiniemen tilalla pidetään laiduntamista erittäin tärkeänä jo lehmien terveyden vuoksi. Laiduntamiseen panostetaan ja laidunlohkoja hoidetaan säännöllisesti. Aitaa siirretään sitä mukaan, kun lehmät syövät edellisen alueen. Lohkolle tehdään puhdistusniitto, kun se on syöty kokonaan. Tänä kesänä lehmät ovat jo kolmesti käyneet samalla lohkolla.

Rehut säilötään tilalla hapolla siiloihin. Siilojen täyttyessä kutsutaan urakoitsija tekemään loppu rehu pyöröpaaleiksi käyttäen biologisia säilöntäaineita. Tilalta löytyvät omat nurmenkorjuukoneet, pyöröpaalainta lukuun ottamatta. Korjuuajan määrityksessä tilanväki luottaa omaan kokemukseen. Rehunteko aloitetaan sen jälkeen, kun lähes puolet apiloista kukkii. Satsaus nurmilohkojen kasvukuntoon ja nurmiketjuun näkyvät säilörehun hyvänä tai kiitettävänä säilönnällisenä laatuna. Rehun sulavuus eli D-arvo on vaihdellut 593–665 g/kg ka välillä.  Valkuaista on ollut 97 – 138 g kg/ka ja syönti-indeksi asettunut 94–113 välille.

Kaksi sukupolvea mukana tilan toiminnassa

Lauri ja Vuokko Tanskanen aloittivat tilan pidon vuonna 1990. Vuokko kävi oman tilan navettatöiden ohessa vuosina 2000–2004 tilan ulkopuolella töissä seminologina. Tilan pellot siirrettiin luomutuotantoon vuonna 1995. Seitsemän vuotta myöhemmin myös naudat siirrettiin luomutuotantoon. Elokuussa 2009 tytär Soile tuli tilalle töihin ja vuonna 2013 tilasta tehtiin yhtymä. Tilan tavoitteena on saavuttaa rehujen omavaraisuus ja tästä syystä peltoa pyritään hankkimaan lisää.

Palkinto luovutetaan AIV Nobel -juhlaseminaarissa 9.10.

Palkinnon jakaa Laidunyhdistys ry:n säätiö, jonka tehtävänä on tukea laiduntalouden ja muun nurmiviljelyn sekä nurmirehujen käytön edistämistä ja kehittämistä Suomessa. Säätiön hallituksen puheenjohtajana toimii agronomi Leila Helaakoski Oulusta ja asiamiehenä agronomi Timo Mallinen Nastolasta. Säätiö ottaa vastaan nurmirehujen käytön kehittämistä tukevia apurahahakemuksia jatkuvasti. Hakemukset voi lähettää osoitteeseen: timo.mallinen@proagria.fi.

Palkinnon jakavat tilan edustajille säätiön hallituksen puheenjohtaja Leila Helaakoski ja varapuheenjohtaja Jaakko Helminen KoneAgria-näyttelyn yhteydessä pidettävässä AIV Nobel -juhlaseminaarissa Tampereella perjantaina 9.10. klo 12.30.  

Lisätietoja     

Laidunyhdistys ry:n säätiön hallituksen puheenjohtaja Leila Helaakoski, puhelin 029 503 8051
Maatalousyhtymä Konttiniemi, yrittäjä Soile Tiainen, puhelin 050 308 9032    
ProAgria Pohjois-Karjalan asiantuntija Kaisa Matilainen, puhelin 040 301 2423

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.