Lähibambua pandojen juhannusherkuksi Ähtärissä

20.06.2019

Ähtärin pandoilla on juhannuspöydässä kotimaisia makuja lähibambun muodossa.

- Juhannusherkuksi on tarjolla Suomessa parhaiten talvehtivia Fargesia -lajeja, kertoo Jari Luokkakallio ProAgria Etelä-Pohjanmaalta.

- Kaiken kaikkiaan pandaparille varataan viikossa tuontibambua  500 - 1000 kiloa.

Pandojen suosimat bambulajit kestävät pakkasta 22 -26 asteeseen saakka.

- Suurimmat erot Aasian vuoriston ja eteläpohjalaisissa olosuhteissa ovat ilman kosteus ja lumen määrä.   Ilman lumisuojaa bambun lehvästöt saattavat talvella paleltua tai kuivaa.  Paksulumisina talvina matalakasvuisten bambujen kasvatus on kohtuullisen helppoa, kertoo Jari Luokkakallio, joka perehdyttää Kuusiokuntien alueella tiloja bambun kasvatukseen.

- Bambun kasvatuksen suurimmat haasteet ovat lumettomat pakkastalvet sekä kevään kuivattavat tuulet. Haasteista huolimatta Suomessa on bambuja kasvatettu jo aiemminkin.  Esimerkiksi Mustilan arboretumissa Elimäellä bambu on menestynyt jo vuosikymmeniä.  

Erilaisia bambulajeja on kaikkiaan tuhatkunta. Kuusiokuntien alueella toteutettavassa Bambua pandalle -hankkeen koekasvatuksessa ollut yli 20 lajia.  Kolmen talven jälkeen kasvatukseen on valikoitunut kymmenkunta pakkasenkestävintä ja pandoille maistuvaa lajia.  Hankkeessa on mukana noin kolmekymmentä bambun koekasvattajaa Ähtäristä ja lähialueelta.

Pandojen suosimat vuoribambulajit ovat matalia, puolesta metristä kolmeen metriin.   Kasvupaikaksi soveltuu parhaiten rinne, jossa on karkea, vettä läpäisevä ja mahdollisimman routimaton pohjamaa.   Talveksi bambun juuristo suojataan katteella sekä lehvästö lumella tai huopamaisella pakkaspeitteellä.  Bambu soveltuu myös ruukkukasvatukseen.  Ulkoterassille parhaiten sopivat Fargesiat ja sisäkasvatukseen  Pseudosasa japonica.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.