Korjaa nurmi oikeaan aikaan - avuksi D-arvoennuste

03.06.2015

Tiedote 1.6.2015
ProAgria Maatalouden Laskentakeskus

Nurmikasvien kehitys on alkukesällä erittäin nopeaa ja korjuun ajoitus voi olla vaikeaa. Oikealla ajoituksella on kuitenkin suuri taloudellinen merkitys lypsykarjatiloille. Kasvun edetessä sulavuus laskee, mutta sadon määrä puolestaan kasvaa. Kasvustoa katsomalla on vaikea arvioida sulavuutta ja toisaalta alkukesän säät aiheuttavat suuriakin vaihteluita vuosien välillä.

Helpottaakseen nurmen korjuuajan määrittämistä ProAgria Maatalouden Laskentakeskus julkaisee 1.6. selainkäyttöisen palvelun, Korjuuaikaennuste. Palvelu käyttää ennusteessa Ilmatieteen laitoksen säähavaintopisteiden lämpösummaa ja laskee D-arvoennusteen nurmen ensimmäiselle sadolle ottaen huomioon nurmen apilapitoisuuden.

Korjuuaikaennusteen laskema D-arvo kuvaa nurmirehun sulavuutta naudoilla. Käyttäjän tulee valita palvelussa vain lähin säähavaintopiste. Korjuuaikaennuste on avoin palvelu kaikille käyttäjille, www.mloy.fi/D-arvoennuste

Tarkempi D-arvon laskenta WisuEnnuste-palvelulla

Jos viljelijä tarvitsee tarkemman ennusteen, joka ottaa huomioon tilan sijainnin ja lämpösummakertymän, on Maatalouden Laskentakeskus kehittänyt WisuEnnuste-palvelun. WisuEnnuste käyttää laskennassa hyväkseen tilan tarkkaa sijaintia ja D-arvon lähestyessä asetettua tavoitearvoa lähettää hälytyksen kännykkään tai sähköpostiin.

Wisuennuste hakee viljelytiedot WebWisun viljelysuunnitelmasta ja poimii lämpösummakertymän neliökilometrin tarkkuudella Ilmatieteen laitoksen sovelluksesta. WisuEnnuste on maksullinen (49 €/vuosi)

Viljelijä voi käyttää WisuEnnustetta työvälineenä kasvitautien seurantaan ja kasvinsuojelutoimenpiteestä päättämisen perusteena. Integroitu torjunta eli IPM (Integrated Pest Management) on kasvinsuojelua, jossa yhdistellään erilaisia torjuntamenetelmiä harkitulla tavalla. Lisätietoja WisuEnnusteesta www.mloy.fi/wisuennuste

Lisätiedot:

Jani Kivipelto, tuotepäällikkö, puh. 050 522 6388, jani.kivipelto@mloy.fi
Sinikka Tommilla, johtaja, puh. 020 747 2351, sinikka.tommila@mloy.fi

ProAgria Maatalouden Laskentakeskus on Suomen johtava maatalousalan ohjelmisto- ja ratkaisutoimittaja. Asiakkaitamme ovat maatilat, neuvontaorganisaatiot, yritykset, yhteisöt ja viranomaiset. Laskentakeskuksessa yhdistyy tietotekniikan ja maatalouden vahva osaaminen.

Maatalouden Laskentakeskus Oy
Vaihde 020 747 2300
www.mloy.fi
 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.