Kokeilut

1 min lukuaika

Tiloilla tehtävät ja dokumentoidut kokeilut tuovat uutta tietoa käytännöistä.

Lajikekokeilut tehdään tilan viljelymenetelmiä käyttäen, tässä mustaherukka on istutettu biohajoavaan muoviin..

Kokeilut

Marjamaat 2 -hankkeessa viidelle keskisuomalaistilalle ja yhdelletoista pohjoiskarjalalaiselle tilalle istutettiin syksyllä 2020 ja (keväällä 2021) herukkalajikkeita kokeiluihin. Kokeilut tehdään kunkin tilan omaa viljelytapaa noudattaen. Syksyllä 2021 tehtiin ensimmäiset havainnot ja niiden tulokset ovat luettavissa tässä sivulla alempana olevasta linkistä.

Kokeilujen organisointi ja havaintojen teko on tehty Marjamaat 2-hankkeen varoin. Taimet on maksettu Keski-Suomessa KM Peltomarjat osuuskunnan ja Keski-Suomen maataloussäätiön yhteistyön turvin. Pohjois-Karjalassa taimikustannuksesta ovat vastanneet Joensuun seudun kunnat ja Ilomantsin marjaosuuskunta. Iso kiitos jo tässä vaiheessa tiloille, jotka osallistuvat kokeiluun. He antavat työpanoksensa ja oman tilan tuloksensa yhteiseksi hyödyksi.

Tilakokeilut ja -selvitykset tuovat tuloksia juuri hankealueella menestyvistä lajeista ja lajikkeista sekä kehittämisratkaisuista. Erityisesti herukantuotannossa on tarvetta parantaa taimiaineiston saatavuutta ja laatua sekä päivittää viljelymenetelmiä satotasojen nostamiseksi.