Kasvukausi 2017 jää mieleen

20.11.2017

Kasvukausi 2017 on niitä vuosia, jotka jäävät mieleen. Tämä vuosi on rinnastettavissa vuoteen 1987, vaikka onneksemme vältyimme yhtä pahalta kadolta. Nyt koetellaan enemmän tilan taloutta kustannusten kautta kuin varastoon saadun satomäärän osalta. Ikävä kyllä joillakin kato osuu talouden lisäksi satoonkin. Korjaamatta jäi kirjoitushetken arvion perusteella 10–15 % vilja-, valkuais- ja öljykasveista.

Kaikilla alueilla ei Etelä-Pohjanmaalla lämpösummakertymä ei ylittänyt 1000 astepäivän rajaa. Satoa on siksi jouduttu korjaamaan keskentekoisena, mikä on yksi syy ennätys korkeisiin puintikosteuksiin. Märimmissä erissä kosteus on huidellut 40 prosentissa. Koska sato ei lämmön puutteen vuoksi ollut tuleentunut, niin se suojasi osittain viljoja tähkäidännältä.

Viljelyvarmuus

Monen lämpimän ja suotuisan viljelyvuoden jälkeen on syytä palauttaa mieleen se, kuinka pohjoisessa me täällä viljelemme. Lajikevalinnat ovat entistä useammin kohdistuneet myöhäisiin lajikkeisiin, jotka usein ovat ulkomaista alkuperää. Tänä vuonna se saattoi kostautua. Onneksemme meillä on edelleen kotimaisia olosuhteisiimme sopivia lajikkeita. Lajikkeiden aikaisuus ja sitä kautta viljelyvarmuus kannattaa pitää mielessä tulevan suunnittelussa. Viljelyssä kannattaa pitää monen kasvuaikaluokan kasveja, jotta kaikki korjattavat kasvit eivät ole myöhäisiä.

Ensi vuoteen

Tänä vuonna, jos koskaan tilan oman siemenen itävyys tulee selvittää ajoissa. Ensimmäisissä ennakkonäytteissä itävyysvaihtelut ovat olleet suuria. Osa eristä ei ole itänyt. Sama on varmasti edessä tilojen omissa siemenerissä. Kun asia on tiedossa ajoissa, niin silloin markkinoilta vielä saa sertifioitua kylvösiementä. Samoin viljelysuunnittelussa asia voidaan ottaa huomioon, kun siementilanne on tiedossa.

Vaikeat korjuuolot on huomioitava myös viljanmyynneissä. Viljan laatu on puintien edetessä heikentynyt. Hehtolitranpainot ovat laskeneet puintien aloituksesta. Samoin DON-toksiineja on esiintynyt joissakin viljaerissä. Elintarvikeviljan toksiiniraja ylittyy monissa erissä jälkipään puinneissa. Erittäin märkä vilja ei ole välttämättä kulkenut tasaisesti kuivaajassa. Siksi myös viljaerän oikea kuivuus on syytä varmistaa. Sadon kauppakelpoisuus kannattaakin varmistaa edustavalla ennakkonäytteellä ennen viljan toimittamista.

Rahat eivät lisäänny laskemalla, mutta tarkan taloudensuunnittelun ja budjetoinnin avulla tästä haastavasta tilanteesta selviäminen on helpompaa. Samoin tuotantokustannusten selvittäminen auttaa tulevaisuuden suunnittelussa. Muun muassa näitä asioita on mahdollista selvittää Neuvo 2020 -palvelun avulla, josta asiakas maksaa vain arvonlisäveron osuuden.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.